Göteborgs-Posten

Vilsen val på besök i Kungshamn

- SOFIA ANDERSSON

NYHETER: En tio meters knölval förirrade sig i går in i i Kungshamn. I timmar låg den och flåsade på botten innan den kom loss. ”Det här är jätteunikt”, säger Anders Nilsson, biolog på Naturhisto­riska museet.

VILSE I HAMNEN. Nyfikna åskådare såg den 30 ton tunga och skadade knölvalen kämpa för sitt liv i Tången, Kungshamn. En knölval förirrade sig i går eftermidda­g in i hamnen i Kungshamn. Efter att ha kämpat för sitt liv i timmar, simmade den till slut ut i friheten. – Det här är jätteunikt, säger Anders Nilsson, biolog på Naturhisto­riska museet.

Vid 15.30-tiden i går fastnade en knölval inne i hamnen Tången, Kungshamn, mellan Fisketånge­ns hamn och Valberget. Händelsen förevigade­s på film av Beppe Såthen ifrån Kungshamn, som var på väg hem när han fick se ett ståhej nere i hamnen.

– Valen verkade helt förvirrad. Den kom loss och tog en u-sväng och styrde sedan rätt upp mot stranden på andra sidan. Då kom folk och försökte knuffa ut den. Då styrde den tillbaka till bryggan. Nu ligger den ute i hamnen och frustar och den verkar vara skadad. Det kommer blod ifrån ryggen, säger Beppe Såthen.

Kustbevakn­ingen var snart på plats och ledde räddningen av valen, som enligt uppgift är tio meter lång och väger 30 ton.

Experter gav rådet att låta valen vara ifred och vila på botten. Den hade vid den tiden svåra skador, troligen efter propellrar från ett fartyg, och hade blött kraftigt.

– Den trasslade in sig i någon sorts tamp långt in i hamnen, säger Niclas Svensson, befälhavar­e på Kustbevakn­ingens fartyg.

Räddningst­jänsten försökte med hjälp av vattenspru­tor störa valen för att låta den ta sig ut för egen maskin. Vid niotiden lyckades man med gemensamma krafter skära loss tamparna. Valen frigjordes och rörde sig men var utmattad efter en fem timmar lång kamp för sitt liv.

– Vi motade ut valen med två båtar men när den kom till hamnomlopp­et vände den och simmade in igen. Då gick det ett sus genom publiken, säger Niclas Svensson.

Efter ytterligar­e 20 minuter vände valen och simmade ut i friheten.

– Jag är ingen valexpert men min gissning är att valen mår bra. Den simmade upp och blåste, säger Niclas Svensson, märkbart glad över att dramatiken fick ett lyckligt slut.

Anders Nilsson är biolog på Naturhisto­riska museet och har sedan tolv år tillbaka fört statistik, hämtat och genomfört provtagnin­g på tumlare som flyter iland längs med Västkusten.

På museet finns flera utställda valar, en av dem den 16,5 meter långa blåvalsung­en som strandade i Askim år 1865. Den hade simmat vilse när den kom bort från sin mamma.

– Jag är både förvånad och fascinerad. Något har gått väldigt snett. Det kan vara en val som letat efter mat eller en unge som kommit bort från sin mamma. Den ska inte vara här överhuvudt­aget utan trivs i jättedjupa vatten ute i Atlanten. Det är i allra högsta grad ovanligt, säger Anders Nilsson.

 ?? Bild: LäSARBILD OCH DAVID SCHERMAN, BOHUSLäNIN­GEN ??
Bild: LäSARBILD OCH DAVID SCHERMAN, BOHUSLäNIN­GEN
 ?? Stillbild ur Beppe Såthens film. ??
Stillbild ur Beppe Såthens film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden