Göteborgs-Posten

Kritiken växer mot extravalet

Kanske hade det blivit extraval ändå. Men tiden för eftertanke och samtal utnyttjade­s aldrig

-

VAD: Kritiska röster mot nyvalet. HUR: Beskedet gavs för tidigt. OCH: Grundlagen förutsätte­r betänketid.

Om en vecka förväntas Stefan Löfven utlysa nyval, eller extra val som termen formellt lyder. Inget tyder i dag på att valet kommer att lösa några väsentliga knutar.

Alliansen står något starkare nu än tre månader före förra valet enligt mätningarn­a, men inget pekar på att någondera sidan kan få egen majoritet – oavsett vem som blir störst. Sverigedem­okraterna behåller sin vågmästars­tällning och det kan inte uteslutas att de blir de verkliga vinnarna .

Mot den bakgrunden har kritiken de senaste dagarna vuxit mot extravalet. I lördagens Eko-intervju ställde sig Anders Borg frågande till att valet måste hållas.

I söndagens Svenska Dagbladet framförde statsvetar­en Henrik Ekengren Oskarsson stark kritik. Han påpekade att extravalet enligt grundlagen är en extraordin­är åtgärd. Den skall vidtas när alla andra möjlighete­r tömts ut. Därför finns spärregeln att valet får utlysas först tre månader efter det att riksdagen samlats för första gången efter valet.

Till kritikerna sällade sig på måndagen skribenten Per T Ohlsson, som i P1 Morgon uppmanade partiledar­na att skärpa sig. Ohlsson ansåg att en lämplig utgångspun­kt för en kompromiss vore att Alliansen gav med sig om a-kassan och att regeringen släpper en del av sina skattehöjn­ingar. OM STEFAN LöFVEN handlat i hastigt mod eller inte när han gick direkt på nyval är en öppen fråga. Helt klart är att handläggni­ngen inte skett i grundlagen­s anda. Det normala hade varit att Löfven efter budgetförl­usten skickat tillbaka förslaget till finansutsk­ottet, eller att han avgått för att den vägen bereda väg för förhandlin­gar. I båda fallen hade betänketid getts för alla, heta känslor hunnit svalna och tid funnits för eftertanke.

I stället kom hans besked redan dagen efter att budgeten fallit. Den tid som kunde använts för seriösa samtal har gått åt till ömsesidiga anklagelse­r och beskyllnin­gar.

I en TT-intervju på måndagen förklarade Löfven att han ”tappat tålamodet” med opposition­en, oklart på vilket sätt han skulle visat tålamod. De borgerliga och regeringen uppges nu i alla fall sitta i samtal, främst om reglerna för budgethant­eringen i framtiden. Om detta kan öppna för också andra breda lösningar är oklart. NÄR DET GÄLLER budgetregl­erna finns dock starka skäl att gå försiktigt fram. Det är en sak om båda sidor kan enas om en vettig praxis. Det är något helt annat med tvingande beslut som begränsar rösträtten för tredje part och kan uppfattas rikta sig mot ett enskilt parti.

Inte heller är det önskvärt med en så stark budgetordn­ing att regeringar frestas att lägga in alla möjliga förslag i budgeten för att slippa debatt i olika sakfrågor. Eftertanke krävs också här. Just eftertanke har varit bristvaran under hösten.

GP 23/12 -14.

 ?? Teckning: KJELL NILSSON-MÄKI ?? KAN SKÄRA UPP? Samtal uppges pågå mellan Alliansen och regeringen – men främst om budgetregl­er.
Teckning: KJELL NILSSON-MÄKI KAN SKÄRA UPP? Samtal uppges pågå mellan Alliansen och regeringen – men främst om budgetregl­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden