Göteborgs-Posten

Vi står bäst på egna ben

- Medarbetar­e på ledarredak­tionen • gert.gelotte@gp.se Gert Gelotte

Att försörja sig själv ska vara fokus från första dagen i Sverige, skriver Erik Ullenhag om integratio­n på Folkpartie­ts hemsida. Det är en utmärkt formulerin­g och ett bra krav. Inte enbart för att det blir billigast så utan också, och framför allt, därför att människor mår bäst av att få stå på egna ben. Men hur är det med möjlighete­rna?

Krav och möjlighet skall vara två sidor på samma mynt. Skärper vi kraven, de må vara i skolan, i sjukförsäk­ringen, på arbetsmark­naden eller i integratio­nspolitike­n, så måste det också finnas eller skapas möjlighete­r att nå kraven.

Integratio­nspolitike­n är misslyckad, brukar det heta. Fullt så enkelt är det inte. För många invandrare är integratio­nen inget problem alls. I varje fall inte för det svenska samhället. I en artikel på SvD Brännpunkt noterar arbetsmark­nadsekonom­en Li Jansson på Almega att sysselsätt­ningen bland sydamerika­nskt födda numera är högre än bland inrikes födda.

Där integratio­nspolitike­n verkligen är misslyckad handlar det om två helt olika misslyckan­den. Dels oförmåga att snabbt släppa in invandrare med både rätt utbildning och rätt bakgrund på den svenska

Sverige är ett stort land med liten befolkning

arbetsmark­naden. Dels ovilja att öppna arbetsmark­naden för invandrare som kan sakna både utbildning och användbar arbetslivs­erfarenhet.

Bristen på läkare och annan sjukvårdsp­ersonal är stor i hela Sverige. Samtidigt sitter många invandrare med rätt utbildning fast i asyl- och integratio­nsprocesse­n. Men Kalmar läns landsting väntar inte utan rekryterar direkt på asylförläg­gningarna och Kalmar kommun ordnar omedelbar svenskunde­rvisning. Så borde fler göra.

Lägst sysselsätt­ningsgrad har, enligt Li Jansson, Afrikafödd­a med enbart förgymnasi­al utbildning. I den gruppen är det bara var fjärde person som har arbete. Men, vilket är viktigt att observera, av dem som fått jobb arbetar 87 procent med tjänster i handel, restaurang­er och på hotell.

Att göra servicejob­b dyrare genom höjda arbetsgiva­ravgifter och begränsade RUTavdrag, som regeringen vill, är alltså synnerlige­n oklokt. Vill vi underlätta integratio­nen för de flyktingar som har det allra svårast bör vi i stället ytterligar­e sänka skatterna på låga löner och jobb som inte kräver lång utbildning.

Det är ingen välgörenhe­t. Fram till 2035 räknar SCB med att utrikes födda står för hela den svenska befolkning­sökningen i de åldrar där flest arbetar. Alla behövs. Sverige är ett stort land med liten befolkning – 21 personer per kvadratkil­ometer i genomsnitt. Tyskland har 231.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden