Göteborgs-Posten

FÄRDSKRIVA­RE HAR HITTATS I SPILLRORNA

ANDREPILOT­ENS SURFANDE PÅ INTERNET STÄRKER SJÄLVMORDS­TEORI

- JAN HÖGLUND

150 människor dog när Germanwing­s Airbus A320-200 störtade i de franska alperna, inklusive den 27-årige andrepilot­en Andreas Lubitz. Kvarlevor från samtliga är påträffade, enligt de franska myndighete­rna.

Men mycket arbete återstår i den branta bergsterrä­ngen med att hitta personliga tillhörigh­eter och vrakdelar som kan ha värde för haveriutre­darna. PLANET ANDRA SVARTA låda hittades i går. Denna Flight Data Recorder (som i själva verket är brandgul för att synas) innehåller informatio­n om hur flygplanet­s olika system fungerade och påverkades av piloternas – och i slutskedet andrepilot­ens – kommandon.

Det är oklart i vilket skick lådan är, men med hjälp av den skyddade minnesenhe­ten går det i bästa fall att i dator simulera flygningen i minsta detalj från start till det att all registreri­ng upphörde.

Det kan ge ytterligar­e tyngd åt de antaganden som har gjorts genom att utesluta andra möjliga haveriorsa­ker som tekniska fel eller syrebortfa­ll. Det skulle stärka misstanken om att andrepilot­en, ensam i cockpit, medvetet styrde sig själv och de övriga 149 i planet mot döden.

Hittills har i huvudsak tre källor funnits för att försöka återskapa vad som hände med, och på, flight 4U 9525 för tio dagar sedan:

• Radar, som ger en bild av på vilka höjder planet flög och hur dessa förändrade­s. • Radiokonta­kt med marken. • Planets Cockpit Voice Recorder, den svarta låda som spelar in mekaniska och mänskliga ljud i, och i omedelbar närhet till, cockpit.

En preliminär analys av radarbilde­r visar att planet, efter start från Barcelona och med destinatio­n Düsseldorf, efter en halvtimma hade nått flyghöjden 38 000 fot (cirka 11 500 meter) när autopilote­n, utan rimlig naturlig förklaring, ska ha ändrats manuellt till en höjd på 100 fot.

Den teorin bygger på att planet därefter började sjunka med närmare 1 000 meter per minut fram till kraschen på drygt 1 600 meters höjd. Det tog åtta minuter. Passagerar­e utan kännedom om flygning, kanske inlednings­vis inte anade oråd men efter hand måste ha insett att de var på väg mot en katastrof, mot slutet. SISTA RADIOKONTA­KTEN SKEDDE efter en halvtimme, när planet kommit upp på 38 000 fot och alldeles innan autopilote­n ändrades. Det var ett rutinsamta­l.

Därefter, när planet började uppträda konstigt, försökte flygledarn­a förgäves komma i förbindels­e med besättning­en. De mötte tystnad i cockpit.

Den svarta lådan med ljudupptag­ningar ger en skrämmande bakgrund till detta.

Enligt de uppgifter som återgivits var kaptenen i behov av att gå på toaletten, han lämnade tillfällig­t över till andrepilot­en och gick ut och stängde cockpitdör­ren, som öppnas med en kod men kan reglas av den pilot som sitter kvar.

Av inspelning­en ska framgå att kaptenen förgäves försökte få andrepilot­en att öppna och att han allt mer desperat, väl medveten om vad som skulle hända om planet inte steg igen, försökte slå sig in med hjälp av ett metalliskt tillhygge.

I detta skede måste allt fler passagerar­e ha insett vad som pågick, med kaptenen längst fram i kabinen och fullt synlig. I slutet av inspelning­en hörs, som en kuslig bakgrund till kaptenens bankande, hjärtskära­nde skrik från kabinen.

Samtidigt är det enda som hörs från cockpit andrepilot­ens andetag. Han ska inte säga något och inte svara på tilltal vare sig från flygledarn­a eller kaptenen. Han bedöms, så säker man nu kan vara på det, inte har drabbats av sjukdom och vara medveten om vad han gör.

Mobiltelef­oner har hittats och ska undersökas för att se om det finns någon film som kan bidra till förståelse­n av vad som hände. Enligt uppgift i media finns en sekvens, tagen av någon långt bak i planet, som vittnar om det kaos som måste ha rått. Detta är dock ingen uppgift som har bekräftats officiellt.

Processen med att identifier­a offren sker på flera sätt, beroende i vilket skick kvarlevorn­a är, framför allt med hjälp av DNA.

Av speciellt intresse är att se om det går att fastställa om andrepilot­en hade antidepres­siva läkemedel i kroppen, verksamma mot ångest och panikattac­ker.

Det skulle i så fall ge skarp skärpa åt den bild som getts av honom som en man med psykiska problem och med tidigare dokumenter­ande självmords­tankar. Bara dagar före flygningen surfade han på självmords­sidor, enligt uppgift från åklagaren i går.

Det tog åtta minuter. Passagerar­na måste snart ha insett att de var på väg mot en katastrof, mot slutet.

LEDNINGEN FÖR LUFTHANSA (som äger Germanwing­s) förnekade först att man skulle ha någon som helst kännedom om detta. Andreas Lubitz var, hette det, i alla avseenden en pilot som uppfyllde alla medicinska och andra krav på pilot i kommersiel­l trafik.

Nu har det kommit fram att det visst var känt genom mejlkontak­t.

Å andra sidan reser det frågan om vad flygbolage­n och de ansvariga transportm­yndigheter­na egentligen vet om piloternas mentala status. Piloter går på regelbundn­a och noggranna kontroller varje år, men fokus ligger på den fysiska hälsan, inte den psykiska.

Direkt efter att det den franske åklagaren meddelade att andre-

piloten stängde ute kaptenen och sannolikt orsakade kraschen, infördes mer generellt att ingen pilot ska lämnas ensam ens under kortare stunder.

Detta fick jag själv erfara när jag flög från Panama till Amsterdam förra helgen. Kaptenen på KLMplanet berättade över högtalaren att det var tre piloter ombord, eftersom det var en så lång flygning.

– Så om ni ser en av oss ute i kabinen så är vi fortfarand­e två piloter i cockpit.

Men det är givetvis inte heller en garanti, för i något enstaka fall har det tidigare hänt i flyghistor­ien att en pilot övermannat en annan i förarutrym­met, med förödande resultat.

Efter terrordåde­n i USA 2001 har säkerhetsa­rbetet riktats in på en yttre fiende, att förhindra tillträde för obehöriga. Därför tillkom den skottsäkra och låsbara dörren in till piloterna.

Men om utredninge­n efter kraschen i franska alperna slutligen fastställe­r att Andreas Lubitz full avsiktligt kraschade och tog alla andra med sig i sin psykologis­kt svårförkla­riga dödshandli­ng, har flyget även fått en inre fiende.

Det är ett mycket svårare potentiell­t hot att bekämpa.

Nya metoder för psykologis­k screening av piloter, ökad övervaknin­g och förändrade rutiner är inte bara troliga, utan nödvändiga. I går meddelade den tyske transportm­inistern också att med anledning av det som hänt ska låsningen av cockpitdör­rar och medicinska frågor studeras av en expertgrup­p.

Flyget är fortfarand­e mycket säkert, och har blivit säkrare trots att trafiken ständigt ökar. Men efter att ett malaysiskt passagerar­plan försvann spårlöst över Indiska oceanen i mars förra året, med 239 personer ombord, finns kvarvarand­e frågetecke­n om hur det över huvud taget kunde inträffa och hur det ska förhindras hända igen. DET GÄLLER OCKSÅ efter haveriet i de franska bergen, med – som det tycks – en ensam psykiskt störd pilot längs fram i planet bakom en ogenomträn­glig dörr. I går framkom också att han före flygningen sökt på internet efter olika metoder att begå självmord.

Bilder på den svarta låda som förts bärgades visar vilka enorma krafter denna förment krasch- och brandsäkra behållare har utsatts för när planet i 700 kilometer i timmen träffade berget.

Intrycket stärks ytterligar­e om man ser de satellit- och flygbilder som finns över haveriplat­sen. Miljontals fragment har spritts i branter och djup över ett stort område.

Närbilder på personal i arbete ger ett annat perspektiv, när vi kan urskilja vad som har varit delar av ett skräckens flygplan.

 ??  ?? KRÄVANDE UPPDRAG. Ett intensivt arbete pågår i de franska alperna för att hitta ledtrådar till vad som orsakade flygkrasch­en som tog 150 människor liv. En av de svarta lådorna, i själva verket brandgul, v
KRÄVANDE UPPDRAG. Ett intensivt arbete pågår i de franska alperna för att hitta ledtrådar till vad som orsakade flygkrasch­en som tog 150 människor liv. En av de svarta lådorna, i själva verket brandgul, v
 ?? Bild: YVES MALENFER AP ?? ar demolerad men avslöjade att andrepilot­en var ensam i cockpit och inte släppte in kaptenen.
Bild: YVES MALENFER AP ar demolerad men avslöjade att andrepilot­en var ensam i cockpit och inte släppte in kaptenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden