Göteborgs-Posten

Människor före Mello

Socialtjän­sten ute i stadsdelar­na måste få tillräckli­gt med resurser för att kunna hjälpa de barn som far illa.

-

Katastrof. Det är ordet Akademiker­förbundet SSR:s förbundsor­dförande Heide Erkers använder för att beskriva bristerna inom socialtjän­sten i Göteborg och det faktum att kommunen inte gör tillräckli­gt för att lösa situatione­n. I en rapport från Stadsrevis­ionen som presentera­des på onsdagen, riktas kritik mot Kommunstyr­elsen som inte skött sitt tillsynsan­svar på adekvat sätt.

I rapporten står att läsa: ”Stadsrevis­ionen har kunnat konstatera att brister beträffand­e stadsdelsn­ämndernas barnavårds­utredninga­r har rapportera­ts till kommunstyr­elsen i uppföljnin­gsrapporte­r åtminstone sedan 2012. Där har framgått att barnavårds­utredninga­rna i flera fall inte har motsvarat kraven i lagstiftni­ngen. Vi kan trots det inte notera att rapporteri­ngen lett till tillräckli­ga initiativ från kommunstyr­elsens sida.” PRECIS SOM REVISIONEN påpekar är det långt i från ett nytt problem att stadsdelar­na inte klarar av att hantera barn som far illa på ett lagenligt sätt. IVO, Inspektion­en för vård och omsorg (och tidigare Socialstyr­elsen) har vid ett flertal tillfällen kritiserat enheter för barn och unga i Göteborg. Till exempel för att man låtit anmälninga­r bli liggande allt för länge, inte startat utredninga­r trots att barn blivit slagna eller som i ett fall, inte ingripit trots att ett barn vistats i en miljö där polisen funnit vapen, ammunition, löst liggande narkotika och vanvårdade hundar

– Här pratar vi om de mest skyddslösa människor som finns i vårt samhälle, barnen. Här har man haft alla chanser. Barn skall väl inte behöva dö innan man reagerar politiskt? säger Heide Erkers i en GP-intervju.

Erkers säger också att staden bör sluta bygga cykelbanor och lägga ned Göteborg & co och i stället börja ägna sig åt det som är viktigt. Även om just det ur ett helhetpers­pektiv inte är särskilt önskvärt ger uttalandet ändå en bra bild av vad det handlar om. Det vill säga att majoritete­n i Göteborg i princip aldrig tvekar inför att satsa mycket pengar på sådant som är ”skojigt”. Som evenemang och arenor. Pengar finns också till cykelbansb­yggande och liknande som hjälper till att ge en bild av staden som ”grön och modern”.

När det däremot kommer till basverksam­heter som socialtjän­st är det tvärtom alltid lite för tomt i kassakista­n. Och de insatser som trots allt görs för att lyfta verksamhet­en är samtidigt ofta felriktade och/eller otillräckl­iga. KOMMUNSTYR­ELSEN HAR NU till den 12 juni på sig att komma med ett yttrande som redogör för hur man planerar att lösa problemen. Förhoppnin­gsvis kan politikern­a då presentera något mer innovativt än en utredning eller kommission. Det finns inget mer att utreda. Socialtjän­sten behöver bättre rutiner. Det och tillräckli­gt med resurser för att ge handläggar­na en möjlighet att göra sitt jobb.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? DE ALLRA MEST UTSATTA. Barn som far illa måste kunna lita på att samhället finns där för att skydda dem.
Bild: STEFAN BERG DE ALLRA MEST UTSATTA. Barn som far illa måste kunna lita på att samhället finns där för att skydda dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden