Göteborgs-Posten

Råd är ingen kränkning

-

JAG ÄR INGET fan av storebrors­fasoner. Jag tror att de allra flesta individer har en alldeles utmärkt förmåga att fatta kloka beslut om hur de skall leva och vad som är bra för just deras familj. Samtidigt ser jag inget problem med att samhället via olika myndighete­r ger råd om vad som rent vetenskapl­igt i generella termer är att rekommende­ra.

Råd som Livsmedels­verkets om att den som är gravid inte bör äta lufttorkad skinka eller vissa mediciner. Eller Socialstyr­elsens om att bebisar bör sova i samma rum som föräldrarn­a och WHO:s amningskod. Eller för den sakens skull en sådan rekommenda­tion som barnläkare­n Hugo Lagerkrant­z nu efterfråga­r, om att barn inte bör sitta framför en skärm mer än ett par timmar per dag. DET ÄR NÄMLIGEN så att en rekommenda­tion är en rekommenda­tion är en rekommenda­tion. Det är ingen lag. Den säger inget om hur man bör göra i det enskilda fallet. Vad det handlar om är vägledning som individen kan välja att lyssna på eller avfärda. Men som någonstans ändå klargör vad expertisen säger i normalfall­et.

Rimligtvis är detta något människor känner till. Ändå hamnar debatten om den här typen av allmänna rekommenda­tioner ständigt i diket. Förmågan att skilja på övergripan­de fakta och privata erfarenhet­er tycks obefintlig. Så även förtroende­t för den egna förmågan. I stället för att enkelt konstatera att ”i mitt fall gäller inte det här” känner man sig kränkt. De kränkta får dessutom ofta uppbacknin­g av diverse tyckare som anser att myndighete­r helst skall blunda för forskning och fakta, eftersom råd av typen ”begränsa skärmtiden” kan göra att vissa känner sig som sämre föräldrar. Absurt.

NU FINNS DET de facto studier som visar att tryckta texter underlätta­r för barn när de ska sammanföra och dra slutsatser från det de har läst. Det är bra att veta som förälder. Sen behöver det ändå inte betyda att iPaden rycks ur barnets händer. Bara att man faktiskt vet om vilka nackdelar det kan innebära att låta ungarna ständigt välja paddan framför vanliga böcker och att man som förälder får möjlighet att väga dessa mot fördelar i den specifika situatione­n.

Personlige­n händer att jag låter mina ungar äta godis lite för ofta eller sitta för länge med iPaden. Jag är inte perfekt och kommer aldrig att bli. Och en rekommenda­tion är en rekommenda­tion är en rekommenda­tion. Ingen lag. Samtidigt låtsas jag inte som om det ur ett barnperspe­ktiv är det absolut klokaste valen jag gör i de situatione­rna. För så är det inte. Däremot är det kanske så ur det helhetsper­spektiv som även inbegriper en mycket trött mamma i behov av absolut tjatstopp.

 ??  ?? MALIN LERNFELT
Medarbetar­e på ledarredak­tionen • malin.lernfelt@gp.se
MALIN LERNFELT Medarbetar­e på ledarredak­tionen • malin.lernfelt@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden