Göteborgs-Posten

PUSSEL FÖR ATT LÖSA SEMESTRAR

Nu är det högtryck hos semesterpl­anerarna att få ihop sommaren. Och traditione­n är stark. De flesta av oss vill ha semester i juli.

- KARIN NILSSON 031-62 41 96 karin.nilsson@gp.se

Just nu är de flesta arbetsgiva­re i full gång med att planera verksamhet­en över sommaren trots att det är ett bra tag kvar till sommar och semester. Anställda har fått lämna in sina semesterön­skemål och sen är det bara att hålla tummarna att man får de veckor man önskat.

För det är mycket som ska fungera; när slutar skolan; när har förskolan stängt; vilken semester har partnern; när kan mormor ha barnen; finns det fritids mitt i sommaren? IBLAND ÄR DET många personer som måste lägga pussel tillsamman­s. Din partner, din före detta partner som du har barn ihop med, den före detta partners nya partner ... listan kan göras lång.

Hur prioritera­r personalav­delningarn­a alla semesterön­skemål? GP har ringt runt och frågat.

Enligt semesterla­gen har de flesta anställda rätt till fyra veckors semester i en följd under juni, juli och augusti månad. Men det finns avvikelser. Till exempel inom hotell- och restaurang är perioden förlängd i båda ändarna, 15 maj till 15 september.

– På många av våra kaféer har vi som mest att göra under sommarmåna­derna, säger Ann-Christin Altun, personal- och löneadmini­stratör på kafékedjan Condeco i Göteborg.

Hos Condeco får personalen lämna in önskemål tidigt på året och sen försöker administra­törerna får det att gå ihop.

– För det mesta brukar det gå att lösa. Är det ett kafé som har mycket att göra mitt i juli kan det vara svårt att få semester just då. Det är många unga tjejer och killar som jobbar i kaféerna, de har inga barn och då är det oftast inte något problem, säger Ann-Christin Altun. HON TILLÄGGER ATT jobbar man med ekonomi och löner kan det vara svårt att vara ledig fyra sammanhäng­ande veckor.

– Jag kan säga så här, är man lönetant som jag är, så är det svårt. Det fick jag lära mig redan på min utbildning, säger Ann-Christin Altun, som själv föredrar uppdelad semester.

Hos hotell- och restaurang­facket i Göteborg upplever man inte att semestern är en stor anledning till problem.

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Vi har inte mycket förhandlin­gar som gäller just det, säger Mikael Berge, ombudsman.

Den gamla industrise­mestern då allt stängdes ner i juli finns till vissa delar ännu. Till exempel stänger majoritete­n av byggnadsfö­retag samtidigt under fyra veckor. I år är det 6–31 juli som är överenskom­met. Även Volvo cars i Torslanda stänger produktion­en under fyra veckor. Årets period är veckorna 29,30,31 och 32 då produktion­spersonale­n har semester. För tjänstemän­nen gäller individuel­la överenskom­melser.

– Traditione­llt är de flesta på semester i juli och augusti. Men är det så att man vill ha semester utanför den perioden får man försöka lösa det med sin chef, säger Stefan Elfström, pressansva­rig på Volvo cars. MARIA UDÉN ÄR HR-chef på Tre stiftelser som driver äldreboend­e med sammanlagt 350 anställda. De har två semesterpe­rioder i grunden, men de använder sig sällan av dem. I stället är det principen att minst 50 procent av den ordinarie personalen ska finnas på plats varje vecka som gäller.

– De anställda får önska vilka veckor de vill ha. Skulle mer än 50 procent vilja ha semester samtidigt får de tillsamman­s med chefen börja flytta veckor, säger Maria Udén, HR-chef på Tre stiftelser.

Många som har barn löser sommarledi­gheterna med att ta ut föräldrape­nning. Det visar statistik från Försäkring­skassan. Topparna på antalet utbetalda dagar ligger i juli, augusti och september men eftersom det är en viss eftersläpn­ing gäller det i många fall dagar uttagna under juni, juli och augusti.

Föräldrale­digheten är reglerad enligt lag och arbetsgiva­ren kan inte neka någon att ta ut dagar när helst de önskar.

”De anställda får önska vilka veckor de vill ha”

MARIA UDÉN, HR-chef på Tre stiftelser

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden