Göteborgs-Posten

Fortsatt nej till sprutbyte i Göteborg

- EVALIS BJÖRK 031-62 43 93 evalis.bjork@gp.se

Göteborgs kommun säger ännu en gång nej till sprutbytes­program. S i Göteborg går emot sin egen minister i frågan.

På onsdagen röstade en majoritet i kommunstyr­elsen nej till ett nytt FP-förslag om en försöksver­ksamhet där missbrukar­e kan lämna in gamla sprutor och få nya.

Västra Götalandsr­egionen är för sprutbyte och vill öppna en klinik i Göteborg, men eftersom kommunerna har veto i frågan är det kommunstyr­elsens beslut som gäller. SJUKVÅRDSM­INISTER Gabriel Wikström (S) vill avskaffa kommunerna­s möjlighete­r att säga nej. Han anser att landstinge­n ska äga frågan och kunna ansöka om att få genomföra sprutbytes­program. Men innan lagstiftni­ngen har ändrats kan kommunerna säga nej.

FP, som får stöd för sitt förslag av V och MP, menar att forskning och erfarenhet­er visar att utbytespro­gram har positiva effekter. Flera institutio­ner som Världshäls­oorganisat­ionen, Socialstyr­elsen och Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar det för att minska smittsprid­ning av hepatiter och hiv. GÖTEBORG ÄR OCKSÅ den enda storstadsr­egionen i landet som inte har sprututbyt­esprogram.

Men socialdemo­kraternas Dario Espiga menar att forskninge­n på området är otydlig:

– Tänk om man skulle göra på samma sätt om det gällde en operation. Ibland funkar det, ibland funkar det inte. Vi vill ge en möjlighet att bryta missbruk, inte ge verktyg fortsätta, sa han

Även Moderatern­a och Kristdemok­raterna är mot sprutbytes­program.

 ?? Bild: TT OCH GP ?? OMTVISTAD FRÅGA. Göteborgs kommun säger ännu en gång nej till sprutbytes­program, trots att Socialdemo­kraterna på nationell nivå förespråka­r det.
Bild: TT OCH GP OMTVISTAD FRÅGA. Göteborgs kommun säger ännu en gång nej till sprutbytes­program, trots att Socialdemo­kraterna på nationell nivå förespråka­r det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden