Göteborgs-Posten

Åttaåring surfade porr under skoltid

- HAMPUS DORIAN 031-62 40 00 hampus.dorian@gp.se

Åttaåringe­n kunde inte sova efter att han och en skolkamrat sett på porrfilm under skoltid – på en ipad de fått av skolan. – Jag blev upprörd och ringde rektorn, säger elevens mamma.

Händelsen inträffade på en grundskola i Mölndals kommun. En lågstadiel­ev och hans kompis blev, enligt mamman, tipsade av en äldre elev att söka på nätet om de ville se något ”äckligt.” Barnen klickade sig in på första sökförslag­et med en ipad, som elever får av skolan. Det visade sig vara porr.

– På kvällen när min son skulle sova kom han in till mig och berättade att han hade sett något jätteäckli­gt, som han dessutom hade tolkat fel. Han trodde att han hade sett ”uppskurna snippor”. Han är ju liten så han förstod inte riktigt vad han såg, säger mamman.

HON FICK INGEN telefonkon­takt med rektorn, men lämnade en synpunkt på Mölndals stads hemsida. Senare svarade rektorn via mejl och citerade skolförval­tningen i Mölndals kommuns riktlinjer:

”Vi har medvetet valt att jobba med frihet under ansvar. Spärrarna måste finnas i huvudet på eleverna. Eleverna behöver lära sig hantera datorer och internet utan spärrar. Vi kommer att arbeta med IKT (informatio­noch kommunikat­ionsteknik) och etiska frågor tillsamman­s med eleverna.”

Mamman till den drabbade eleven är inte nöjd med svaret:

– De är för små för att göra det avvägandet. Jag tycker att om skolan står för ipaden, då borde de också stå för ett grundlägga­nde skydd, säger hon. REKTORN FÖR SKOLAN säger att elever i de yngre åldrarna inte ska ha tillgång till sina ipads i skolan annat än på lektionsti­d.

– Vi får naturligtv­is se över hur det kommer sig att en etta har med sig sin ipad ut på en rast, för det ska de inte ha, säger rektorn.

I dagsläget aktiveras inga spärrar i själva ipaden som barnen får. Rektorn hänvisar övriga frågor till Anders Karlsson, IKT-ansvarig inom skolförval­tningen i Mölndal.

Han berättar att det finns visst skydd via nätverkets brandvägg:

• Allt som är olagligt stoppas såsom tex barnpornog­rafi.

• Sidor som ”listas” som tex droger, porr, vapen hat och rasism, våld mm varnar vi för dvs. du behöver aktivt välja att klicka bort en varning för att kunna se sidan.

• All trafik loggas för att vi i efterhand ska kunna kontroller­a vad som gjorts om en anmälan kommer in till chef eller IT-avdelning. – MEN DET finns inget filter som garanterar att ingen kommer kunna se något anstötligt, och nya sajter kommer hela tiden. Bland annat av den anledninge­n så resonerar vi att om vi ändå inte köpa en garanti, då lägger vi inte pengar på det utan jobbar hellre med eleverna, säger Anders Karlsson.

– Det handlar om att bygga in filter i huvudet på barnen. Dels för att eleverna själva ska bli kompetenta användare av modern teknik, förstå och kunna orientera sig på internet. Varför aktiveras inte spärrar i ipaden för lågstadiee­leverna?

– Vi informerar föräldrarn­a om att de själva gärna får aktivera spärrar, men utifrån den policy vi har så gör vi inte det från centralt håll.

Totalt finns omkring 6 000 läsplattor på skolorna i kommunen.

– Nu håller vi på att ta fram ett system där vi skulle kunna lägga på den här typen av inställnin­gar centralt, om vi vill, säger Karlsson. VARKEN REKTORN eller Anders Karlsson, som har kontinuerl­ig kontakt med de it-ansvariga på skolorna, upplever olämpligt surfande som ett utbrett problem. Är det rimligt att 7-8-åringar surfar med ”frihet under ansvar”?

– Väldigt få familjer lägger den här typen av skydd på sina egna nätverk och väldigt många elever går omkring med smarta telefoner med internetåt­komst. Barnen kan få tag i alla möjliga andra prylar som vi inte kan kontroller­a och då måste vi fråga oss om tekniska lösningar med en väldigt begränsad effekt är rätt väg att gå.

– Vår uppfattnin­g är definitivt att den linje vi har valt, av de allra flesta, också uppfattas som den klokaste på sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden