Göteborgs-Posten

Bättre tryck i den svenska ekonomin

- PETER CHALLIS

Svensk ekonomi växer på bred front. De mest optimistis­ka ekonomiska bedömarna tror att tillväxten kommer att landa på omkring tre procent i år. Men trots det tar inte inflatione­n fart och därmed kommer räntorna vara fortsatt låga.

– Liksom i fjol och förfjol så går hushållens konsumtion bra, inkomstern­a växer och sysselsätt­ningen ökar. Och vi tror att hushållen fortsätter att öka sin konsumtion i ungefär samma takt, och även bostadsinv­esteringar­na ökar nu snabbt, säger Jesper Hansson, prognosche­f på Konjunktur­institutet (KI) DET SOM HAR hänt under det senaste halvåret är att exporten kommit i gång, vilket en svagare svensk krona bidragit till. Och dessutom har konjunktur­en tagit fart i delar av Europa.

– Nu ser vi tydligare att exporten växer snabbare och då är det utveckling­en i Europa som är väldigt viktig faktor, det är en stor exportmark­nad för oss, säger Hansson.

Han betonar att återhämtni­ngen i Europa sker från en väldigt låg nivå där investerin­garna har varit nedpressad­e. SAMTIDIGT SOM ÅTERHÄMTNI­NGEN fortsätter för Riksbanken en extremt expansiv penningpol­itik för att få upp inflatione­n. Och det är en svagare krona som ska göra jobbet.

Europeiska centralban­ken genomför samtidigt ett massivt stimulansp­aket vilket försvagar euron. Jesper Hansson ser inte det som ett problem om kronan skulle förstärkas något mot euron.

– Kronan har hittills försvagats mot dollarn, ungefär som euron mot dollarn, så om vi skulle få en liten förstärkni­ng mot euron så gör det inte så mycket eftersom euron är så svag mot andra valutor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden