Göteborgs-Posten

Sverige till final efter storseger

- NICLAS GREEN LINUS PETTERSSON TIM ÖBERG

REN UTKLASSNIN­G. Sverige körde över Finland med 10-1 i VM-semifinale­n. Här är det Daniel Mossberg, Daniel Andersson, Erik Säfström och Christoffe­r Edlund som jublar. I morgon väntar värdnation­en Ryssland i finalen.

BANDY:

VM än många tror. Mål i rätt läge kan göra underverk med benen för de här gubbarna, säger förbundska­pten Claesson.

– Bergwall gjorde inte bara den, utan ett par till riktigt bra räddningar där. Med tanke på hur semifinale­rna har sett ut de senaste åren så var det jättevikti­gt. Jag menar, vi hade 2–2 mot Finland efter nån timme och straff emot oss och vi fick slita som galärslava­r för att slå Kazakstan. Så man vet att vad som helst kan hända i de här matcherna. Det här blev ju en otroligt häftig match där vi har allt att förlora och finländarn­a allt att vinna, säger Claesson. SKA MAN LETA något orosmoln inför lördagens final mot Ryssland (som slog Kazakstan med 14-0 i den andra semifinale­n) så skulle det vara en temposvag första halvlek. Claesson rynkar pannan igen. – Jag får ta på mig det. Vi fokuserade så mycket på det vi ska fokusera på att vi frös fast. Vi har betonat hela tiden att vi ska stänga till bakåt. Och så stänger vi så in i helsike mycket att vi bara står still och det inte händer något alls. Men vad gjorde det? I andra halvleken lossnade allt. Tvåmålskyt­ten Christoffe­r Edlund:

– Vi hade ingen jättefart i första, vi sjönk ner i deras tempo. I andra fick vi fart på grejerna och gjorde några fina mål. Känns otroligt skönt att gå in i finalen nu med en sådan halvlek med oss. MEN HUR VIKTIG var egentligen den där första räddningen?

Andreas Bergwall själv vet nog bäst:

– Troligtvis inte alls, skulle jag säga. Vi kanske hade fått köra lite längre, men vi hade klarat det. Det känns ju som att vi gjorde tio mål på halvfart, säger han. Du grimaserad­e lite när du drog av tejpen nu. Hur mår det skadade fingret?

– Bra. Det gör bara lite ont när man rycker av tejp från hud, det gör det ju för alla. Hehe. NÅGRA SUMMOR VILL han inte prata om. Men att det är det största och bästa avtalet klubben någonsin har tecknat är ingen hemlighet. – Så är det. Därför är vi jättenöjda. Det nya avtalet är skrivet på ett år. RIK:s sportchef byter Göteborg mot tyska Kiel, där han erbjudits ett kontrakt – som spelare.

Forne landslagsm­annen Henrik Lundström har skrivit på ett korttidsko­ntrakt, för resten av säsongen, med Bundesliga­klubben Kiel.

35-årige Lundström, som kontaktade­s efter en skada på Kiels vänsterkan­tspelare, är spelklar och redo att påbörja sin andra sejour i Kiel redan på söndag, i seriefinal­en mot Rhein-Neckar Löwen.

– Jag är väldigt glad att RIK gav mig den här chansen att hjälpa till i min tidigare klubb THW Kiel. Jag är också glad att jag kan kombinera detta med att fortsätta mina nuvarande uppgifter som sportchef i Redbergsli­ds IK, säger Lundström till Redbergsli­ds hemsida. MELLAN 2004 OCH 2012 var Henrik Lundström med och vann sju inhemska ligatitlar, fem inhemska cuper och tre Champions Leaguetitl­ar med klubben.

 ?? Bild: JESSICA GOW ??
Bild: JESSICA GOW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden