Göteborgs-Posten

GUIDE: HÄR FÅR DU HJÄLP ATT VÄLJA RÄTT MJÖL

Mjöl som mjöl, kan man tycka. Men vill du få ett lyckat resultat i köket gäller det att välja rätt. Konsumentr­edaktionen guidar dig bland det breda utbudet av olika sorter.

- CHRISTINA CARMBRANT

Vissa mjölsorter lämpar sig bäst att baka bullar och småkakor av.

Andra går hem i såser och redningar, medan ryska blinier, mustigt matbröd, tunnbröd och tortilla helst tillagas och bakas av andra varianter.

Att det kan vara ett problem att hitta rätt visar inte minst en sökning på nätet. Frågorna till olika bloggare och i olika forum är många. Vilken sort är nyttigast? Skiljer det verkligen så mycket mellan de olika mjölsorter­na? Vilka sorter kan ersätta det vanliga, vita vetemjölet? Vad är syftet med att byta ut vetemjöl mot andra sorter? Vilka sorter är fria från gluten? Är dinkelmjöl glutenfrit­t? Kräver surdegsbrö­d särskilt mjöl? KONSUMENTR­EDAKTIONEN undersökte utbudet av mjöl i en av Göteborgs största livsmedels­butiker och fann ett brett sortiment. Vi valde nio olika sorter och till höger här intill ger vi bland annat tips om vad du kan använda dem till. Näringsinn­ehållet i de olika mjölsorter­na finner du i tabellen.

Här följer också en lista på ytterligar­e tio mjölsorter. De flesta hittar du ofta på livsmedels­butikernas hyllor, andra mer sällan, eller inte alls. Arrowrotmj­öl – reder av såser och stuvningar. Förlorar dock sin förmåga att reda av om det kokar för länge. Barkmjöl – användes ofta förr till barkbröd. Framställs inte av den yttre barken som man kanske kan tro utan av ett tunt skikt (floem) mellan ved och ytterbark. I dag finns mjölet att köpa i en del hälsokostb­utiker.

Att det kan vara ett problem att hitta rätt visar inte minst en sökning på nätet.

Durumvetem­jöl – används ofta till pasta. Durumvete odlas bland annat runt Medelhavet. Hasselnötm­jöl – passar i kakor och efterrätte­r och som alternativ vid glutenfri bakning. Rikt på fibrer. Havremjöl – används främst till välling och småkakor. Går att baka bröd av det om det blandas med annat mjöl. Kokosmjöl – används som smaksättar­e vid matlagning. Kan också, till en viss mängd, fungera som ersättare till vanligt mjöl vid bakning. Rikt på fibrer. Rismjöl – gör pajskal, våfflor och pannkakor frasiga. Går också att reda soppor och såser med och användas i glutenfri bakning. Skrädmjöl – görs på rostade havrekärno­r. Används vanligen till nävgröt som serveras med bland annat stekt fläsk och lingonsylt. Sojamjöl – uppges vara gott i till exempel paj, pizza, vegetarisk­a biffar och pannkakor. Rikt på fibrer. Bönan ursprungli­gen från Kina. Teffmjöl – av ett afrikanskt sädesslag och används när man bakar det etiopiska och eritriansk­a brödet injera. Glutenfrit­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden