Göteborgs-Posten

Lynx lynx – fantasidju­r på riktigt

-

Den svenska vargstamme­ns vara eller inte vara berör en hednisk nerv i det naturrelig­iösa Sverige. Vargen får blodet att brusa vilt i skogslänen och då kan jag undra varför inte lodjuret omvärvs av samma mordlystna attraktion som gråben. Kanske därför att det finns en maskulin identifika­tion med vargens animaliska jaktegensk­aper.

Lon är ett fantasidju­r på riktigt – en fläckig jättekatt med tofsar på öronen, bärnstensb­lick och stubbad svans. När vargen blir till sinnebild för det ondsint mänskliga, verkar lokatten var mer avlägsnad från den jämförelse­n. I sin praktfulla osynlighet närmast ett fabeldjur. Oerhört skygg och rådjurens dråpare, fast nyligen rapportera­des att en lo fött ungar i Skåne. Första gången på en hundra år.

I julas såg jag i Kunskapska­nalen en norsk film om göpa där djuren kallades både kungar och drottninga­r i sina revir. Som framgångsr­ika deckarförf­attare, fast de senare saknar djurens suveräna mystik. Enligt folktron förvandlad­es lokattens urin till ädelstenar, bärnstensl­ika som kattens ögon. Karl XI valde att rida till strid i rock fodrad av ädelt loskinn.

Lévi-Strauss ser hur det i berättelse­rna finns en olöslig konkurrens mellan vargen och lodjuret. Han ser också hur berättelse­rna om lodjuret liknar små oförutsägb­ara romaner

Den som vill läsa mer om lokatten med det latinska namnet Lynx lynx gör det nu som bäst i Lodjuret (Atlantis) av Roger Bergström, Kjell Danell och Ingvar Svanberg. Här finns en nog heltäckand­e beskrivnin­g av lokatten med inblickar från zoologi, ekologi och kulturhist­oria. Det finns faktiskt en beständig fascinatio­n för lodjuret – från förmoderna Norden till postmodern­ister som Ernst Billgren.

Lon passerar därför den höga litteratur­en – Almqvist, Lagerlöf och Strindberg. I Drottninge­ns juvelsmyck­e nynnar Tintomara sin berömda avskedsram­sa: Mig finner ingen, Ingen jag finner och strax senare far väl mina lodjur! Gösta Berlings saga har kallats för Sveriges björnrikas­te roman. Kan vara, men där finns hos Selma Lagerlöf även en fårslaktan­de göpa som fläckigt sändebud från det helvilda Värmland. Snart nog tassar lokatten in i den borgerliga salongen. I Strindberg­s Dödsdansen 1900 väcks det vampyriska begäret att suga ditt blod som en lokatt. Långt senare – 1988 – kom PO Enquists pjäs I lodjurets timme.

Det skygga lodjuret korsar natur och kultur. Jag plockar fram den store antropolog­en Claude Lévi-Strauss sena arbete Lodjurets historia. Den handlar om de nordamerik­anska indianerna­s myter om lokatten.

Lévi-Strauss ser hur det i berättelse­rna finns en olöslig konkurrens mellan vargen och lodjuret. Han ser också hur berättelse­rna om lodjuret liknar små oförutsägb­ara romaner, medan berättelse­rna om vargen är stereotypa. De går i fyrtakt.

De där befriade romanerna skrivs ju också i dag. Med stor stränghet. Jag läser Den vita jorden som är romanen i ett lösbladssy­stem, jag läser Den röda himlen som är en enda lång skyttegrav och jag läser Den svarta solen om främmande, framtida rum. Trilogin är förstås författad av Lotta Lotass. Medarbetar­e på kulturreda­ktionen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden