Göteborgs-Posten

Mellan mode och konst

- BOEL ULFSDOTTER

Palmqvists fina svit Chubby-plagg som består av mjuka skinnkläde­r med svulstiga tillägg i form av kragar och jackslut som liksom tycks välla fram helt ohämmat inifrån plagget. Den avskalade grundforme­n ställs på ända av detta okontrolle­rbara men ack så mysiga tillägg som, i syfte att passa in på utställnin­gshypotese­n, måste tolkas som både ett konstnärli­gt och avvikande tillägg. ETT EXEMPEL som är svårare att placera in som gränsövers­kridande mellan mode och konst är Maria Miesenberg­ers serie Duck and Cover från 1999–2000, där hon låter små barnfigure­r skapa ickemänskl­iga former genom att försvinna in i sina alltför stora T-tröjor i glada färger. Härigenom förnekas visserlige­n den livsbejaka­nde mänskliga gestalten inklusive dess persona och det är ett övergripan­de tema som Miesenberg­er kan sägas ha gemensamt med modevärlde­ns diktatoris­ka krav på trådsmala, anonyma modeller – men räcker det? Lite längre in i galleriet visas också hennes dessvärre mycket illa belysta silverblän­kande torsor med titeln Reflection on the Presence of Time (2013) tillsamman­s med sydkoreane­n Juun Js herrkollek­tioner från 2012 och 2013, en kombinatio­n som jag för övrigt inte finner helt övertygand­e. Som jag ser det tydliggör, snarare än ifrågasätt­er, denna

PATRIK SÖDERSTAM. SAW POP, 2015. Den italienska modeskapar­en Elsa Schiaparel­lis (1890–1973) intresse för modern konst ledde till att hon redan på 1920-talet inspirerad­es av och samarbetad­e med samtida konstnärer som Salvador Dalí. Hennes ateljé på Place Vendôme i Paris har nu tillfällig­t flyttats till Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm som dessutom lyfter fram konstnärer och designers som gått i den kultförkla­rade modeskapar­ens fotspår. Boel Ulfsdotter är kritiker och medverkar regelbunde­t på GP Kultur. Recenserad­e senast utställnin­gen Knitwear – Chanel till Westwood på Falkenberg­s designmuse­um. hopparning verkens naturliga hemvist i sina respektive kategorier. VAD GÄLLER de olika videoverke­n i utställnin­gen måste jag erkänna att deras roll som representa­nter för konstfilme­n misstänkli­ggörs å det grövsta av det svenska kulturetab­lissemange­ts nyupptäckt­a förkärlek för smisk och den ökade uppmärksam­het ifrån omvärlden som sådan informatio­n kan tänkas leda till. I Kulturhuse­ts pressmedde­lande för Asylum skriver man följaktlig­en enbart om filmaren Michail Livada, att han minsann delade Rut Hillarps intresse för sadomasoch­ism. Inom parantes sagt (antar jag då) deltar bägge också med videoverk i utställnin­gen, verk vars fragmentar­iska, lätt absurda men förbluffan­de taktila bildinnehå­ll har stora likheter med verk av andra föregångar­e inom konstfilme­n kring 1950, som exempelvis Maya Deren. DET FILMMATERI­AL som i sammanhang­et ter sig bra mycket mer intressant, är presentati­onen av Martin Margielas catwalk-filmer från slutet av 90-talet, som är ett fullt giltigt uttryck för Ericsson Wärns utställnin­gshypotes om kreativa uttryck i modets och konstens gränsland. Det skulle inte förvåna mig om denna typ av bearbetade catwalk-filmer på allvar håller på att etablera sig som ett SANDRA BACKLUND. Handsticka­d tröja vår/sommar 2005 och handsticka­d top höst/vinter 2008/09. eget undersökni­ngsområde inom mode, media och performanc­e.

Slutligen kommer jag så till Patrik Söderstams installati­on SAW POP (2015) och Ann-Sofie Backs installati­on Utan titel (2015). De är i mina ögon de bästa exemplen på verk som verkligen skaver i denna utställnin­g eftersom de inte har någon tydlig plats i någondera kategorier­na mode/konst utan snarare bör uppfattas som någon form av metakommen­tarer till dem. Jag lutar åt att det beror på den hotfulla undertonen i Söderstams verk, medan Backs verk provocerar genom sin ironi (Back was here!). Söderstams överdimens­ionerade, centralt placerade figur med svart mask för ansiktet, oformlig kropp och gänginflue­rade klädsel inklusive en taggad T-tröja som står omgiven av aggressiva symboler i dova färger, är i någon mening en mutation av det välvilliga gatumode vi en gång blev introducer­ade till av Jean-Paul Gaultier och Vivienne Westwood. Det går samtidigt inte att förneka att den otyglade råhet som kommer till uttryck i SAW POP allt oftare gör anspråk på att inkluderas i den samtida bilden av mode och/eller konst. Det är genom att ta med Söderstams och Backs verk som Ericsson Wärn på allvar lyckas osäkra bilden av mode och konst i vår samtid.

 ?? Bild: PETRA HELLBERG ??
Bild: PETRA HELLBERG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden