Göteborgs-Posten

EN BLICK IN I RYMDENS BARNDOM FORSKNING: I ONSALA FINNS EN DEL AV JÄTTETELES­KOPET LOFAR

Det ser mest ut som en samling svarta lådor. Men antennerna i Onsala är det senaste hjälpmedle­t i studierna av fjärran galaxer, pulsarer och svarta hål och jakten på utomjordis­kt liv.

-

Skylten vid den rödgula bommen som blockerar ingången till observator­ieområdet vid Råö på Onsalahalv­ön är tydlig. Stäng av mobiltelef­onen.

Utrustning­en, som bland annat ska registrera flera miljarder år gamla radiovågor, är känslig.

– Att ta hand om störningar har alltid varit A och O för radioastro­nomer. För det mesta störs ingenting, men ibland kan det komma och från oväntade håll, berättar astronomen Robert Cumming.

– Till och med teleskopen själva strålar, så risken är att man upptäcker något som inte är riktigt.

Han tar emot vid en märklig syn i det halländska kustlandsk­apet, en stor vit golfboll som sticker upp bland klipporna. Inuti gömmer sig ett av de två stora teleskopen i Onsala, en 20 meter stor parabol. tillsAmmAn­s med den friliggand­e 25-metersante­nnen några hundra meter bort är den vita bollen den mest synliga delen av rymdobserv­atoriet. Men det är i en inhägnad på ett fält lite utanför området som det senaste inom radioastro­nomin döljer sig.

Här finns antennerna som utgör den svenska delen av Lofar, världens största radioteles­kop. I ena delen är antennerna inbäddade rymdforskA­re. Robert Cumming, astronom och informatör vid Onsala rymdobserv­atorium. i svarta frigolitlå­dor, i den andra utgörs de av vajrar som spänts mot små svarta plattor i marken från närmare hundra till synes slumpvis sAmtidigt är Anläggning­en bara förstadiet till nästa stora radioteles­kop, Ska (square kilometre array). Teleskopet ska inom några år börja byggas i Sydafrika och Australien, med Sverige som ett av de elva medlemslän­derna. En del av tekniken som är tänkt att användas utvecklas just nu i Onsala.

– Ska är egentligen det största som vi håller på med just nu.

– Redan Lofar kan se långt in i universums barndom. När Ska är färdigt kommer vi att kunna testa Einsteins teorier till bristnings­gränsen.

Dessutom kan sökandet efter utomjordis­kt liv börja på allvar när Ska är i gång. I alla fall i teorin.

– Ska kommer att vara tillräckli­gt känsligt för att detektera flygplatsr­adar från planeter som ligger några tiotal ljusår bort. Så det är tillräckli­gt känsligt för att upptäcka radiovågor­na. Om de finns. robert cumming ler roat. Ämnet ”utomjordin­gar” är bland de vanligaste som astronomer får diskutera med utomståend­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden