Göteborgs-Posten

Jenny glad att hon valde Paris

Sedan i höstas studerar Jenny Hedman från Sävedalen i Paris. Hon spelar även fotboll med Paris Saint-Germain (PSG). ”Paris är mitt bästa val hittills i livet”, säger 17-åriga Jenny Hedman.

- JOHAN TOLLGERDT

fotboll ocH studier. Jenny Hedman studerar i Paris och spelar fotboll med PSG:s ungdomslag U19 B.

Blott 17 år gammal har Jenny Hedman insett att människan hamnar inför kluriga valsituati­oner här i livet.

– Vistelsen här i Paris är en skola för livet, menar hon.

I september förra året flyttade Jenny till Frankrike för att studera på ekonomilin­jen vid Svenska skolans gymnasiese­ktion i Parisföror­ten Neuilly-sur-Seine. Skolan följer den svenska läroplanen men ger

Jenny ger ett exempel på när hon ville göra lite te på kvällen och tog för sig i skafferiet.

– Hon sa’ åt mig på en gång att så får jag inte göra och det var inte så kul.

Det går inte heller att dua henne och det är ett annat exempel på hur relationer mellan olika generation­er förblir stela och gammalmodi­ga i Frankrike.

– Fast det är ändå lärorikt att lära sig att våra svenska vanor inte går hem överallt, säger Jenny och påpekar att värdmamman också är trevlig och skämtar ibland. När hon är på gott humör så brukar jag bli glad och det sitter i hela dagen. vi träffAs På ett litet libanesisk­t snabbmatst­älle i förorten Neuilly, en bit från gymnasiesk­olans lokaler. Jenny prövar kycklingsp­ett med hummus och varma små knyten med ost. Hon ser ut att uppskatta maten.

– Det finns många internatio­nella restaurang­er i Paris och det är spännande att upptäcka ny mat hela tiden, säger hon och smaskar. Sedan gillar jag det franska språket och metropolen­s många gamla vackra byggnader.

Vid sidan av skolstudie­rna spelar Jenny även fotboll. I ett tiotal år har hon spelat med Sävedalens IF. Nu tränar hon tre gånger i veckan i Paris-Saint-Germain’s ungdomslag U19 B.

– Jag ringde en viss Mourad som bad att få se mig provspela. Det kändes förstås lite nervöst.

Jenny, som är defensiv mittfältar­e, berättar att det är ett mycket högt tempo.

– Jag gjorde mitt bästa och efter det accepterad­e han mig i laget. Det var kul.

Fast hon får tyvärr bara spela träningsma­tcher.

– Ja, jag är ju än så länge minderårig.

Jenny kallar sig inte för en kommande fotbollstj­ärna och strävar inte efter att bli lika stor som de två kända svenskorna i PSG, Caroline Seger och Kosovare Asllani.

– Häromvecka­n var jag bollkalle och då såg jag både Caroline och Kosovare på nära håll. Tyvärr fanns det ingen tid att säga något på svenska till dem. den störste stjärnAn i PSG är förstås Zlatan. Men honom har hon inte stött på ännu. Jenny har märkt att Zlatan är både älskad och avskydd i Frankrike.

– De som uppskattar honom är givetvis fotbollsfa­nsen. Men det finns också vissa fransmän som tycker att han är kaxig och stor i käften.

Efter bara ett par månader i den franska huvudstade­n fick Jenny oväntat uppleva den dramatiska stämningen kring attentaten på satirtidni­ngen Charlie Hebdo i januari.

– Under samhällsle­ktionen såg en kompis på gp:s hemsida att det varit skottlossn­ing nära Bastiljen. Även om det skedde nära oss, kändes det som om allt var långt borta.

Skjutninga­rna inne på Charlie Hebdo följdes två dagar senare av gisslandra­ma i en industrilo­kal i Dammartin och i en judisk matbutik i östra Paris.

– Först då började jag och mina kompisar inse allvaret. Fastän det var mycket läskig stämning ville vi inte bli fångar i våra hem. Så vi valde att gå ut. Vi tittade oss dock noggrant för på boulevarde­rna.

I mitten av juni går Jenny ut 2:an. Till hösten ska hon plugga till studenten på Hvitfeldts­ka gymnasiet i Göteborg. Vad hon ska göra sedan är en annan fråga som hon ska försöka lista ut.

– Ja, jag har alltså andra viktiga val att göra medan jag är här i Paris, säger hon och ler.

 ?? Bild: EMMANUEL LEK ??
Bild: EMMANUEL LEK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden