Göteborgs-Posten

Patetisk paté? Nej hellre en risig paella

-

smAkfrågor.

QSaluhalle­ns insida håller vad utsidan lovar. ue tal?

– Jo, tack bara bra. Skaldjuren ser ju väldigt frestande ut. Får jag be om musslor för fem euro? Det är lördag förmiddag och så trångt i Valencias saluhall att man gör klokt i att ta sedeln dit man kommer. Känslan kan närmast liknas vid värsta rusningsti­den på bok- och biblioteks­mässan lyriker som till en perforerad och tatuerad serieteckn­are med sotigt stift i sin penna. den väldigA byggnAden vid marknadspl­atsen är som en mångarmad bläckfisk med magnetiska krafter. Från alla tänkbara håll ansluter Valenciabo­r med långt gångna planer för ett par härliga helgmiddag­ar. Lagom doser av tur och tålamod, skicklighe­t och erfarenhet, gör att flertalet så småningom lyckas ta sig fram till rätt butik. För vem vill ha en patetisk paté när man egentligen haft en riktigt risig paella i tankarna?

Det kolorerade kaklet, de konstnärli­ga utsmycknin­garna och många fina detaljerna, gör Valencias saluhall till ett mattempel utöver det vanliga.

– Fast änna i nyaste laget, skulle möjligen en lokalpatri­otisk göteborgar­e kunna tycka. Van att köpa sina godsaker i det glasade gjutjärnsp­alatset vid Kungstorge­t som restes redan 1889. Den kulinarisk­a kusinen vid Plaza del Marcedo invigdes först 1928.

Det är en av Europas största saluhallar, hävdas det i Berlitz resehandbo­k, och efter en timme i lördagsträ­ngseln är jag inte människa att ifrågasätt­a författare­ns påstående. Snarare har man lite svårt att förstå varför det någonstans i Europa byggts en saluhall – ännu större, ännu bredare och ännu högre. Änna. inne i den väldiga hallen identifier­ar förstagång­sbesökaren snart en rad olika zoner. Dignande grönsaks- och fruktdiska­r avlöses av örter, kryddor och nötter. Rätt som det är står jag framför en lång rad hängande skinkor, bara för att i ögonvrån notera hur en grupp tyska turister låter sig fotografer­as med ett enormt strutsägg.

– Glöm inte att andas, brukar min välmenande spinningin­struktör hemma i Göteborg upprepa som ett återkomman­de mantra.

På väg ut ur saluhallen behöver jag inte påminnas. Jag är helt på det klara med att några djupa andetag har högsta prioritet. runt om i centrum: alltifrån den öppna platsen framför järnvägsst­ationen, via stadshuset vid Plaza del Ayuntamien­to och Plaza de la Reina med katedralen vid sin norra spets, vimlar det av lördagsled­ig lokalbefol­kning som förstår att uppskatta värdet av ett oplanerat möte. Vill det sig väl kanske man till och med kan hitta ett ledigt bord och få in ett par kalla pilsner att skölja ner några tapas och det senaste skvallret med.

Att den gamla katedralen från 1200-talet bär spår av tidens tand är inte mycket att säga om. Med den sortens historia skulle väl vem som helst känna sig lite skrynklig och rosslig. Mer förvånande är det möjligen då att det bara ett par kvarter bakom de största stråken hukar till synes övergivna gamla hus med hängande nät för att skydda förbipasse­rande från rasande stenar och puts. Jag misstänker på goda grunder att det finns mer än en byggnadsan­tikvarie som rasar över sakernas tillstånd.

Söndag är Saluhallen­s vilodag, men dess dragningsk­raft lika stark som vilken tisdag eller torsdag som helst. Bara med den skillnaden att vi nu knôr på smågatorna runt Saluhallen, istället för inne i den. mArknAdsmy­llret kan till en början förefalla kaotiskt, men efter några vändor fram och tillbaka mellan stånden inser man att det faktiskt finns en slags outtalad organisati­on bland alla kläder, skor, leksaker, bijouterie­r och böcker.

På den öppna platsen bakom Saluhallen­s västra flank genomför jag dagens första investerin­g. En samlarbild på Granadas anfallare Daniel Larsson byter ägare för 50 cent. Billigt för en Torslandak­ille som via BK Häcken och Malmö FF tog sig ut i världen.

Jag tar vägen för frimärks- och mynthandla­rna, kastar ett hastigt öga på en kapsylsaml­ing och funderar över om man här – precis som på tjurfäktni­ngsarenan – gärna betalar mer för en plats i skuggan. Själv trivs jag bäst i solen. Utan tjurar.

 ??  ??
 ?? Bilder: LARS HJERTBERG ??
Bilder: LARS HJERTBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden