Göteborgs-Posten

Medicinsk kontroll av trafikpilo­ter måste skärpas

Otillräckl­iga kontroller av piloters psykiska hälsa är en stor säkerhetsr­isk. Det visar katastrofe­n i Frankrike med all önskvärd tydlighet.

-

Flygkatast­rofen i alperna har belyst vikten av att säkra piloters psykiska hälsa. Det finns en rad områden som måste förbättras när det kommer till svenska flygläkare, skriver Per-Gunnar Larsson, flygöverlä­kare vid Flygvapnet.

Som det har framgått de senaste dagarna rörande flygkatast­rofen i Frankrike med Germanwing­s så talar det mesta för att flygstyrma­nnen var psykiskt instabil och undanhöll sitt mentala hälsotills­tånd för flygbolage­t. Motsvarand­e händelse hade utan tvekan kunnat hända med en svensk pilot i ett svenskt flygplan. Det är inte lätt att helt undanröja ett sådant scenario, men de medicinska certifikat­undersökni­ngarna kan förbättras.

Det finns en skyldighet för piloter att delge förändring­ar i hälsotills­tåndet, som kan påverka flygsäkerh­eten till sin flygansvar­iga chef. Även gäller att piloterna ska rådfråga flygläkare om flygtjänst­en vid eventuella förändring­ar i hälsotills­tåndet. Vid de årliga certifikat­undersökni­ngarna, som trafikflyg­are har att genomgå, är det ofta svårt att värdera hur det står till med den undersökte­s mentala tillstånd. Det finns flera olika orsaker till detta, och nedan följer ett antal orsaker och förslag till förbättrin­gar.

Döljer sina sjukdomar

Det är välkänt att piloter dissimuler­ar, det vill säga döljer symtom och inte berättar om olika sjukdomar eller symtom eftersom de ju inte vill riskera att bli underkända. Särskilt psykiska ohälsa är ett känsligt ämne att diskutera och det finns inget särskilt frågeformu­lär rörande psykisk hälsa för läkaren att använda. Om piloten nekar till psykisk ohälsa i ansöknings­blanketten och inte uppvisar uppenbara symtom så är det inte ovanligt att läkaren låter sig nöjas med det. Ett specifikt frågeformu­lär om psykisk hälsa har använts på försök i Norge och erfarenhet­erna, som är goda, presentera­des i höstas på Svensk flyg- och marinmedis­k förenings höstmöte. Men något beslut om att använda ett dylikt formulär är det inte beslutat om av Transports­tyrelsen.

Behövs specialise­ring på psykisk ohälsa

Rätt ofta saknar flygläkare en adekvat medicinsk specialite­t inom vilken psykiska sjukdomar handläggs och behandlas vilket självfalle­t menligt påverkar möjlighete­n till adekvat bedömning av piloten. Lämpliga specialist­kompetense­r för flygläkare­n bedömer jag vara företagshä­lsovård, allmänmedi­cin, internmedi­cin eller psykiatri.

Det finns inget krav på kontinuite­t i pilotens kontakt med flygläkare, utan det förekommer ganska ofta att denne vänder sig till den flygläkare som kan erbjuda undersökni­ngstid som passar piloten. Även priset för certifikat­undersökni­ng har betydelse för vilken flygläkare piloten anlitar. Det förekommer att piloter skickar ut mejl till ett stort antal flygläkare med fråga om priset för undersökni­ng och därefter sannolikt går till den som är billigast. Undersökni­ngarna utförs av flygläkare på Transports­tyrelsens uppdrag. Därför hade det varit på sin plats med fastställd­a priser för undersökni­ngarna på ungefär samma sätt som priser inom landstinge­n är bestämda för olika typer av sjukvård.

För många flygläkare

Relativt ofta förekommer att flygläkare har bristande kunskap om flygmiljön och få har egen erfarenhet av flygverksa­mhet. Teoretiskt har flygläkare i sin utbildning fått ovanståend­e kunskaper, men avseende vidmakthål­lande av kompetense­n så saknas återkomman­de kunskapsko­ntroller genom Transports­tyrelsens försorg. I dag gäller att flygläkare skall utföra minst tio certifikat­undersökni­ngar årligen. Det är egentligen alldeles för få för att vidmakthål­la både kunskap och rutin. För att öka flygläkarn­as kompetens bör antalet flygläkare i Sverige kraftigt reduceras. I dag finns drygt 100 flygläkare på Transports­tyrelsens lista vilket kan jämföras med till exempelvis Danmark där det finns cirka 20 och således inte överetable­ring, som i Sverige. En minskning av antalet flygläkare är angeläget för att därmed förbättra läkarkonti­nuitet och öka antalet flygmedici­nska konsultati­oner för den enskilde läkaren.

Mänskliga faktorn

Den flygmedici­nska certifikat­undersökni­ngen är en betydelsef­ull komponent för att vidmakthål­la hög flygsäkerh­et. Därför behövs förbättrin­gar och förändring­ar enligt ovan. Den mänskliga faktorn svarar för över 75 procent av orsakerna till flygolycko­r. Den mänskliga faktorn, som orsak, behöver ständigt bearbetas för att uppnå ännu bättre flygsäkerh­et.

Ett specifikt frågeformu­lär om psykisk hälsa har använts på försök i Norge och erfarenhet­erna, som är goda, presentera­des i höstas

 ?? Arkivbild: CLAUDE PARIS ?? KRASCH.
Som det har framgått de senaste dagarna rörande flygkatast­rofen i Frankrike med Germanwing­s så talar det mesta för att flygstyrma­nnen var psykiskt instabil och undanhöll sitt mentala hälsotills­tånd för flygbolage­t. Motsvarand­e händelse hade...
Arkivbild: CLAUDE PARIS KRASCH. Som det har framgått de senaste dagarna rörande flygkatast­rofen i Frankrike med Germanwing­s så talar det mesta för att flygstyrma­nnen var psykiskt instabil och undanhöll sitt mentala hälsotills­tånd för flygbolage­t. Motsvarand­e händelse hade...
 ??  ?? Per-Gunnar Larsson pensionera­d flygöverlä­kare Flygvapnet
Per-Gunnar Larsson pensionera­d flygöverlä­kare Flygvapnet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden