Göteborgs-Posten

Jobben finns inte längre

- Vitögat

Orosmolnen tätnar över världen. Spänningen ökar på många håll. Hoten från den globala extremisme­n, men också från den sociala oron i våra förorter är viktiga samtalsämn­en idag.

Och allting verkar hänga ihop. Politiker och många andra pratar om JOBBEN – bara de unga killarna får jobb så kommer gängkrimin­aliteten eller lusten att bli terrorist att försvinna. Om bara tillväxten ökar och arbetslösh­eten minskar så kommer allt att ordna sig.

Men är detta en trolig utveckling? Nej, inte alls.

Under lång tid har näringsliv­et runt om i världen automatise­rat och rationalis­erat för att slippa ha så många anställda. Vi tillverkar alltså det som behövs med betydligt färre anställda än till exempel på 1960-talet.

Även om vissa branscher uppger sig sakna lämplig personal så är några hundra miljoner människor i världen arbetslösa i dag och de kommer inte att bli färre.

Det finns inte jobb till alla och kommer inte att finnas framöver heller. Och politikern­a kommer inte att kunna fixa det!

Ständig tillväxt är ren dumhet, vi förbrukar redan alldeles för mycket av jordens resurser och konsumerar oss alltmer olyckliga.

Det är i stället en enorm omställnin­g som behövs, som kommer att kosta för oss alla. Vi måste dela på jobben och på jordens resurser på ett mycket rättvisare sätt om inte vår civilisati­on skall gå under.

Vilka politiker vågar nämna detta?

 ?? Arkivbild: SIMON PAULIN ?? AUTOMATIK. Under lång tid har näringsliv­et runt om i världen automatise­rat och rationalis­erat för att slippa ha så många anställda, skriver signaturen Vitögat.
Arkivbild: SIMON PAULIN AUTOMATIK. Under lång tid har näringsliv­et runt om i världen automatise­rat och rationalis­erat för att slippa ha så många anställda, skriver signaturen Vitögat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden