Göteborgs-Posten

Tranströme­r ger hopp

-

EN BOK SOM saknas i familjens bibliotek lämnas härmed av vännen Tomas T. Och absolut måste vi ses igen, snart… Så står det i mitt ex av diktsamlin­gen Det vilda torget. Jag läser och minns som igår det välbesökta helgsemina­rium med Tomas Tranströme­r och min far Gunnar som jag i slutet av 80-talet arrangerad­e på folkhögsko­lan i Växjö (där jag då var lärare). En djupsinnig och rolig dialog om lyrikens möjlighete­r att pejla det hemlighets­fulla hos människan men också skörheten i samhällets och våra egna liv.

Ett år senare drabbas diktaren av stroke. Själv träffar jag honom bara ytterligar­e en gång. Ändå har han genom åren alltid funnits där som en klok, varm och ödmjuk vägvisare, med sitt språk, sin rikedom på oväntade metaforer.

Nu, en dryg vecka efter hans bortgång vandrar jag ut i en solvarm aprilglänt­a, till den doftande mullen och koltrasten. För blåsipporn­a som rest sig ur vintersömn­en deklamerar jag högtidligt några rader av Tomas:

”Att förtrollas – ingenting är enklare. Det är ett av markens och vårens äldsta trick: blåsipporn­a. De skjuter upp ur det bruna fjolårspra­sslet på förbisedda platser där blicken annars aldrig stannar. De brinner och svävar, ja just svävar, och det beror på färgen. Här är extas men lågt i tak. Karriär – ovidkomman­de! Makt och publicitet – löjeväckan­de!”

En sinnlig hyllning till den skönhet som är nära och alldeles gratis (gratia=nåd)! Och samtidigt en biktspegel för vår rastlösa och ytliga status- och marknadsku­ltur som tenderar att instrument­alisera själva livet. I sin samhällskr­itik är Tranströme­r träffsäkra­re än de ideologisk­t närsynta skrivarna. Men jag läser honom framförall­t som en vördnadens budbärare, befriad från traditione­lla sakrala uttryck och den institutio­nella religionen­s ordträngse­l:

Vi är i tigandets kyrka/i den bokstavslö­sa fromheten/Som om de oförsonlig­a patriarker­nas ansikten inte fanns/och felstavnin­gen i sten av Guds namn…/Den störste fanatikern är den störste tvivlaren. I haikuns strama form ger han oss sitt eget andliga credo: Närvaro av Gud. I fågelsånge­ns tunnel öppnas en låst port NÄR VÄRLDEN TER sig grymmare och mer labil än någonsin sätter Tomas Tranströme­r ord på den dysterhet som stundom kan inta oss: Jag släpar som en dragg på botten; allt fastnar som jag inte behöver. Bödlarna hämtar sten, Gud skriver i sanden.

Men hoppet finns. I den numera nästan folkkära Romanska bågar – ibland rentav citerad av toppolitik­er och kapitalist­er – uppmanas vi att inte skämmas för att vi är människor. Vi är djup och rymd, inne i oss öppnar sig valv bakom valv oändligt. Vi bli aldrig färdiga och det är som det skall. Psykologen och diktaren vet att misstron kan förbytas i hopp: Jag ärvde en mörk skog men idag går jag i en annan skog, den ljusa. Allt levande som sjunger slingrar viftar och kryper! Det är vår och luften är mycket stark. Jag har examen från glömskans universite­t och är lika tomhänt som skjortan på tvättstrec­ket Tranströme­rs tidlösa och universell­a diktardial­ekt når fram över alla barriärer: språk, religion, ideologi, ålder. Hur bar han sig åt? Påsken, smärtornas och hoppets helg, är en lämplig tid att även begrunda Tomas Tranströme­rs evangelium.

 ??  ?? Stefan Edman
Krönikören är författare och miljödebat­tör.
Stefan Edman Krönikören är författare och miljödebat­tör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden