Göteborgs-Posten

Lyft skolansvar­et från stadsdelar­na

- Helene Odenjung (FP) Kristina Tharing (M) David Lega (KD)

Efter två årtionden av rödgrönt styre i Göteborg kvarstår skolans problem. För att lösa detta är vi övertygade om att det krävs ett nytt ledarskap och en ny styrning av skolan i Göteborg, skriver Alliansen i Göteborg. Vi delar lärarförbu­nden, skolledarf­örbundet och Västsvensk­a handelskam­marens oro för skolan i Göteborg och frustratio­nen över att inget egentligen händer. Såväl Lärarförbu­ndets ranking ”Bästa skolkommun” som Handelskam­marens rapport ”Betyg A eller F” visar att skolväsend­ets situation i Göteborg är allvarlig.

Vi kan konstatera att styrningen av skolan i Göteborg, efter två årtionden med rödgrönt styre, inte har lyckats.

Har inte klarat uppdraget

Stadsdelsn­ämnderna har inte klarat sitt uppdrag och skolan kommer allt för ofta i skymundan, så även i kommunstyr­elsens arbete. I grunden kvarstår samma problem och utmaningar för stadens skolor.

Vi är övertygade om att det krävs ett nytt ledarskap och en ny styrning av skolan i Göteborg. Nuvarande skolnämnde­r och utbildning­sutskott klarar inte av att möta de problem och utmaningar vi står inför. Därför har vi föreslagit att skolan ska lyftas från stadsdelar­na och att ansvaret för grundskola­n ska samlas i en grundskole­nämnd.

Skolstyrel­se

En skolstyrel­se, i stället för tio, skulle skapa bättre förutsättn­ingar för stadens rektorer och lärare samt bidra till att stärka likvärdigh­eten mellan skolorna. En sådan reform skulle vara ett viktigt steg i arbetet att lyfta skolan och redan i dag finns en majoritet i kommunfull­mäktige över blockgräns­erna för en sådan reform. Det utgör en viktig grund för det fortsatta arbetet. Innan dess behöver skolfrågor­na lyftas i kommunstyr­elsen och en särskild politisk styrgrupp inrättas direkt under ledningen. Vi måste därför våga pröva nya idéer istället för att fortsätta med mer av samma politik som har präglat den lokala skolpoliti­ken under decennier. Alla skolor ska vara bra skolor, där eleverna möts av tidiga och höga förväntnin­gar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden