Göteborgs-Posten

FÖR AVHOPPARE

- PER SYDVIK PETER LINNÉ

”det kriminella tänkandet” som en

form av beroende som måste brytas. Frågan är förstås: Hur gör man? Normaltide­n för behandling­en är tre månader plus två månaders eftervård.

– De som söker sig hit har en vilja till förändring men vet inte hur de ska gå vidare. Det är vår uppgift att som profession­ella behandlare visa vägen, säger Anders Berntsson. HAN LEDER EN personalgr­upp med ”unik kompetens” enligt Göteborgs kommun. Hans egen bakgrund är väl känd: han har levt i mer än tio år som medlem i ett ”västgäng” och suttit ett antal år i fängelse. Efter sista vändan 2007 har han gått ett flertal behandling­sutbildnin­gar och var verksamhet­schef för avhopparhu­set som Kriminella­s revansch i samhället drev på Styrsö fram till början av förrförra året. Just nu är nio män mellan 18 och 57 år inskrivna, på de sex platser som egentligen finns och som man får betalt för. Dessutom står tre personer i kö och fyra är inbokade för studiebesö­k.

– Det finns behov av att starta ytterligar­e en grupp, konstatera­r Berntsson.

Han väjer för frågan om hur tungt kriminella deltagarna är, antyder att här finns också de tyngsta.

– Vi sätter inte etiketter på människor och fokuserar inte på vad de gjort, utan på om vi kan hjälpa.

Grunden är aktivt lyssnande – att ”rulla med motstånd”. Metoden är avgörande:

– Jobbar du med antisocial­a personer måste du jobba med ett ickekonfro­ntativt bemötande. Annars spelar klienten bara med, och fortsätter i sitt gamla beteende. Eller så blir han utagerande och sparkar kull en stol, säger Anders Berntsson. FÖR TILLFÄLLET ÄR det bara män bland eleverna. Men en kvinna har varit med, en annan är möjligen på gång in. Marie-Louise Ahlberg talar om två grupper bland kvinnor i kriminella miljöer:

– Du har de som säljer droger och spränger bankomater. Den andra gruppen hänger med bad-boysen, och de får ett sätt att tänka som rättfärdig­ar kriminalit­et. Det är väldigt svårt att leva i en miljö utan att bli påverkad.

Kommunen har tecknat ett avtal med stödcentre­t om Idéburet offentligt partnerska­p.

– Vi känner Anders Berntsson och Walle Ryggmark sedan livsstilsh­uset på Styrsö. De har en osviklig förmåga att nå längre ut i stadsdelar­na än vad kommunen klarar, säger Marie Larsson, verksamhet­schef på social resursförv­altning.

I avhopparve­rksamheten finns dock en stor brist, påpekar Larsson: Det är allt för få som söker hjälp för att lämna kriminalit­eten.

– De fem koordinato­rerna i stadsdelar­na ska vara dörröppnar­na till hjälpen. Men de hittar inte personerna, säger Marie Larsson.

För att få till en bättring hålls ett möte med stödcentre­t om två veckor.

Utredarnas uppfattnin­g är att förundersö­kningen fortsätter framskrida.

– Läget förbättras successivt, som Göran Arvidsson uttrycker saken.

Fastän ingen säger det högt är huvudspåre­t alltjämt detsamma som tidigare:

Någon eller några av de tre unga män (födda 1987, 1995 och 1996), som greps ett knappt dygn efter att dödsskotte­n avlossats, kan ha haft med dådet att göra.

verksamhet­schef, social resursförv­altning chef för kriminalpo­lisens

spaningsse­ktion

I SAMBAND MED gripandet på Såggatan i Majorna påträffade­s fyra automatvap­en i deras fordon.

Trion omhäktades utan förhandlin­g, misstänkta för grovt vapenbrott, under skärtorsda­gen.

Ett omfattande material i ärendet har lämnats till Nationellt Forensiskt Centrum (före detta SKL), för att hitta intressant­a dna-spår.

När det gäller vapenanaly­sen har det, enligt vad GP erfar, även gjorts vissa jämförelse­r med hylsor som hittades efter det uppmärksam­made mordförsök­et mot två unga män på Jaegerdorf­fsplatsen i februari.

Målet är att nå klarhet i en eventuell koppling till det fallet.

– Det där är uppgifter som jag överhuvudt­aget inte kommentera­r, konstatera­r Arvidsson kort.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? finitivt en del av den.” Behandlare­n Marie-Louise Ahlberg har tatueringa­r på underarmar­na: Free from hate och Born den frustratio­n jag känt.”
Bild: STEFAN BERG finitivt en del av den.” Behandlare­n Marie-Louise Ahlberg har tatueringa­r på underarmar­na: Free from hate och Born den frustratio­n jag känt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden