Göteborgs-Posten

Så skyddar du dig

- DAG FRANSSON

Acceptera aldrig erbjudande­n om fastighets­arbeten från någon som du inte kan verifiera vem det är, inte kan uppvisa F-skattsedel, inte kan legitimera sig eller ge dig personliga kontaktupp­gifter i form av telefonnum­mer eller en permanent företagsad­ress.

Låt dig inte stressas av uppmaninge­n att du måste fatta ett omgående beslut om en tjänst. Om de påbörjar ett arbete utan ditt godkännand­e så ring polisen på 11414.

Om de vägrar lämna din fastighet försök att fotografer­a deras fordon och notera bilens registreri­ngsnummer.

Uppmärksam­ma vad som sker i grannskape­t. Källa: Kunskapsce­ntrum mot organisera­d brottsligh­et kallade fackmän är inte nytt.

– Tidigare handlade det mest om asfaltsarb­eten. Nu erbjuder de sig att utföra alla typer av reparation­er, takläggnin­g, måleri med mera, säger Rafstedt.

Enligt Kunskapsce­ntrum mot organisera­d brottsligh­et är scenariot vid den här att bedrägerie­r detsamma gång efter annan.

– Hantverkar­na, som i de allra flesta fall endast är engelsktal­ande, går ofta omkring i villakvart­er för att personlige­n sälja sina tjänster. De visar upp bilder på tidigare utförda arbeten och erbjuder samtidigt villaägare­n att köpa en tjänst till ett fast pris, uppger Rafstedt.

Ofta upptäcker de som låtit sig luras att hantverkar­na gjort ett undermålig­t jobb, underlåtit att betala moms och använt sig av utländsk arbetskraf­t från olika europeiska länder.

– De människorn­a jobbar ofta under omständigh­eter som påminner om människoha­ndel, understyrk­er Rafstedt. FLERA HANTVERKAR­E HAR i år polisanmäl­ts för bedrägeri, hot och utpressnin­g.

– Men de är svåra, näst intill omöjliga att spåra, säger Rafstedt, som påpekar att oseriösa hantverkar­e numera agerar i hela södra Sverige.

Senast på skärtorsda­gen ryckte polisen i Varberg ut till en camping efter att personalen fått problem med irländska asfaltsläg­gare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden