Göteborgs-Posten

JESUS UPPRÖR

- DAG FRANSSON

Jag anses väl i vissa kretsar som evigt förtappad, men jag skulle kunna tänka mig att ha Jesus som sprattelgu­bbe hemma, säger han. DELAR AV PRÄSTERSKA­PET på Orust ska enligt Christer Blomqvist uppskatta Björn Perborgs Jesus-verk.

– Komministe­rn i Myckleby, Egil Midtbö, var här kulturhuse­t i förra veckan och höll ett föredrag. Han tittade då på sprattel-Jesus, drog i snöret och tyckte det var kul, säger Blomqvist.

GP fick tag i Egil Midtbö på fredagskvä­llen och han bekräftar den uppfattnin­gen.

– Jag kan inte vara upprörd över motivet. Jag ser ett tydligt kristet motiv och är det något vi behöver så är det kristna symboler i konsten, säger Midtbö.

– Jesus är ju både Gud och människa, inte bara det ena eller det andra utan båda, tillägger han. EN KNAPP MIL från Henån, i natursköna Slussen, visar Björn Perborg, 40, som en del i konstvandr­ingen några av sina andra verk. Hur kom du på idén med sprattelJe­sus?

– Verket är gjort 2002. Det vara en rolig idé som bara dök upp. Om man vill kan man tolka det som en sorts kritik mot att människor använder religionen för sina egna syften, säger Perborg. Har du själv fått några reaktioner från Orustborna?

– Nej, det har jag inte. Jesusverke­t, som egentligen heter Krucifix, har varit utställt fyra gånger och jag bara fått reaktioner en gång tidigare. Vad hände då?

– Det var under en utställnin­g i norra Italien för ett par år sedan. Jag fick beskedet att Jesus på korset inte fick vara med. Trodde att det var arrangören eller kyrkan som sa nej, men jag fick senare höra att det var svenska ambassaden i Rom som låg bakom.

Björn Perborg har studerat religionsv­etenskap och är uppvuxen i en ”tämligen religiös miljö”.

– Jag var tvungen att be aftonbön och gå i söndagssko­la. Har väl grubblat en hel del i religiösa frågor.

I utställnin­gen i hamnskjule­t i Slussen hittar vi flera stora oljemålnin­gar med änglar.

sprattel-Jesus upphovsman

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? handlar om konstnärli­g frihet. ”Jag kan tänka mig att ha den hemma”, säger Sjösvärd.
Bild: NICKLAS ELMRIN handlar om konstnärli­g frihet. ”Jag kan tänka mig att ha den hemma”, säger Sjösvärd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden