Göteborgs-Posten

Hon anklagar Trafikverk­et för att ljuga

- JAN ARELL

DÖDSOLYCKA I mellandaga­rna genade 20årige Robin över Kville bangård. Han fick 15 000 volt genom kroppen och avled. – Myndighete­rna ljuger när de påstår att där fanns stängsel, säger Robins syster Mian Lodalen.

Det var på eftermidda­gen den 29 december som Robin och hans kompis var i en datorbutik på Hisingen för att köpa spel.

De skulle vidare till en annan butik. Närmaste vägen gick rakt över Kville bangård.

När de kom fram till en godsvagn klev Robin upp på vagnens stege. ”Ta en bild”, sa han till kompisen som klarade sig oskadd. Sekunden senare fick Robin 15 000 volt genom kroppen och avled.

– Trafikverk­et skyllde samma dag ifrån sig med att det alltid finns personer som tar risker, säger Robins syster Mian Lodalen, författare och journalist.

– Det är kränkande mot min bror när han har getts hela skulden. Det här var mitt på eftermidda­gen, det var en impuls och ingen fyllegrej. MIAN LODALEN BESKRIVER Kville bangård som en livsfarlig plats som ingen tar ansvar för.

– Efter olyckan har jag själv varit där och sett hur graffitimå­lare står och taggar godsvagnar. Om ingen tar ansvar för en plats som utgör en livsfara för allmänhete­n borde den stängas av.

Hon anklagar också Trafikverk­et för att ljuga.

– 2005 dog en 18-åring på samma plats. Sedan Robin dött påstod Trafikverk­et att säkerheten på bangården var god. Men där finns en 300 meter lång sträcka som är helt öppen mot en gång- och cykelbana utan stängsel och utan varningssk­yltar. Där finns ingenting som indikerar att det är farligt.

Trafikverk­et påstod först att det fanns ett stängsel på platsen, men tvingades ta tillbaka uppgiften när P1-programmet Kaliber började granska fallet. Tre månader efter olyckan fanns fortfarand­e inget staket.

Trafikverk­et hävdar att ansvaret för att sätta upp staket som skyddar allmänhete­n ligger på Göteborgs kommun. Myndighete­n säger också att den tagit kontakt med fastighets­kontoret i Göteborg i ärendet. I RADIOPROGR­AMMET KALIBER uppger fastighets­kontoret att den inte har tagit emot någon sådan propå. Fastighets­kontoret uppger i sin tur att ärendet egentligen borde ligga hos kommunens park- och naturförva­ltning, som inte heller säger sig ha kontaktats av Trafikverk­et.

– Alla vuxna har givetvis ett ansvar för sina egna handlingar. Men det fråntar inte kommunen och Trafikverk­et ansvaret att säkra farliga platser, säger Mian Lodalen.

I radioprogr­ammet medger dessutom ledningen för Kville bangård att man har haft problem ”med spring på rälsen”.

Nu pågår ett projekt som innebär att järnvägssp­år i Göteborg omges med 2,5 meter höga staket med taggtråd överst.

– Det är bra. Men om det hade funnits i Kville hade min bror inte kunnat klättra över.

författare och journalist

ROBIN VAR 20 år. Han hade nyss fått jobb och hade en lägenhet på gång. Livet skulle börja.

Familjen har inte bestämt om den ska inleda en rättslig process.

– Det är för nära, säger Mian Lodalen. Vi är fortfarand­e förlamade av sorg.

Kalibers program ”Spåren som dödar” sänds i P1 på söndag klockan 12.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/ARKIVBILD ?? SÖRJER. Mian Lodalen tycker att Trafikverk­et skyller ifrån sig om hennes brors död.
Bild: FREDRIK SANDBERG/ARKIVBILD SÖRJER. Mian Lodalen tycker att Trafikverk­et skyller ifrån sig om hennes brors död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden