Göteborgs-Posten

Spiral vinner mark mot piller

- ERIKA OLDBERG, SARAH NYLUND

PREVENTIVM­EDEL Allt fler nobbar p-piller och vill i stället ha ett hormonfrit­t preparat. Till ungdomsmot­tagningen i Lund kommer dagligen kvinnor som vill testa spiral – just för att den är fri från hormoner.

– Visst är det en trend att vi sätter in fler spiraler i dag. Det är flera olika faktorer som styr det här, säger Ingrid Wikström, gynekolog och klinisk utredare vid Läkemedels­verket.

För snart ett år sedan ändrade Läkemedels­verket sina rekommenda­tioner och förespråka­r nu i första hand spiral och p-stav framför p-piller. Riskerna med spiral, såsom infektione­r, bedöms inte lika stora som tidigare. Spiral och p-stav är, enligt verket, de mest effektiva preventivm­edlen då de inte kräver att man kommer ihåg att ta ett piller – de sitter redan i kroppen.

Det kan finnas fler förklaring­ar till att spiraler blivit populära, enligt Ingrid Wikström.

– Jag tror bland annat att livsstilsf­aktorer kan bidra. Vi vill äta ekologiskt till exempel, och inte heller utsätta vår kropp för hormonell påverkan i form av p-piller. HON PEKAR PÅ att ett problem med p-pillren också är att vissa kvinnor får mindre sexlust.

– Den åldersgrup­p som varit känsligast för p-piller, och slutat för att man inte trivs med det, är 20–24 år. I den gruppen är abortfrekv­ensen också hög, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare i förlossnin­g och kvinnosjuk­domar vid Karolinska Institutet och Karolinska Universite­tssjukhuse­t. I NORRBOTTEN HAR aborterna bland unga kvinnor halverats de senaste tre åren. Alla preventivm­edel subvention­eras och användning­en av p-stav och spiral har ökat. Fler landsting borde följa

NYGAMMAL. Norrbotten­s exempel, anser Kristina Gemzell Danielsson.

– Det som är mest effektivt är p-stav och spiral, och det är en myt att man inte kan använda spiral om man är ung, säger hon.

Kristina Gemzell Danielsson säger att många unga kvinnor upplevt att barnmorsko­r och gynekologe­r varit väldigt aktiva förespråka­re av p-piller, och den som velat ha annat preventivm­edel såsom spiral har fått föra det på tal själv. Varför kan hon inte säga. Men de nya riktlinjer­na kan få stor betydelse, då barnmorsko­rna är beroende av dem.

– Jag vet att man på ungdomsmot­tagningar inte alltid haft någon som kunnat sätta in spiral, då är det kanske lättare att skriva ut ett recept på p-piller. Men vi jobbar på det nu – att det ska finnas möjlighet att sätta in spiral på ungdomsmot­tagningarn­a.

På ungdomsmot­tagningen i Lund kan alla barnmorsko­r sätta in spiral, berättar barnmorska­n Annika Olausson.

– Ofta har det nog varit så att det funnits en som varit specialist på att sätta in spiral och då har man överlåtit det på den personen. Men nu när det blivit vanligare så måste alla kunna göra det.

Främst efterfråga­s den hormonfria kopparspir­alen, men även hormonspir­alen är populär. Den innehåller gestagen och gör att mensen helt uteblir.

– Många säger ”jag vill ha ett hormonfrit­t preparat” eller ”min mamma hade spiral”. Just vad mamman använt brukar vara en viktig faktor, säger hon.

 ?? Bild: OLA TORKELSSON ?? Allt fler kvinnor nobbar p-piller och väljer i stället att testa spiral.
Bild: OLA TORKELSSON Allt fler kvinnor nobbar p-piller och väljer i stället att testa spiral.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden