Göteborgs-Posten

Demonstrer­ade för att rädda landsbygde­n

- ELISABET HVITTFELDT

BÖNDER I PROTEST.

BONDEUPPRO­R Bönder över hela landet demonstrer­ade på fredagen. I Uddevalla deltog ett 30-tal.

Ett långt tåg av demonstran­ter körde ut från hamnparker­ingen på Bastiongat­an i Uddevalla vid middagstid.

Det var traktorer, slamsugare, personbila­r, en mindre hönsgård och några fordon till. Många hade dekaler som Rädda bönderna och rädda landsbygde­n.

Upproret pågick samtidigt på 22 orter i landet. Till Uddevalla kom bönder och landsbygds­försvarare från Bohuslän och Dalsland. Arrangör var Linda Lundell och Christer Karlsson.

– Om vi inte gör något kommer hela landsbygde­n att växa igen och det blir ett busklandsk­ap, säger Linda, som är vårdbiträd­e och bondtös. HON TYCKTE ATT det var en bra uppslutnin­g med tanke på den korta tid de hade haft på sig här att samla styrkorna. Startskott­et gick förra veckan.

– Vi hoppas på en bättre förståelse för landsbygde­n och man slutar lägga ner vårdcentra­ler, skolor och affärer och att folk ska köpa svenskprod­ucerad mat.

Hon hoppas på en reaktion från politikern­a nästa vecka.

En av deltagarna var Johanna Ramneskär från Uddevalla, lantbrukar­e, Mpolitiker och med i LFR:s kommungrup­p.

– Jag hoppas också att allmänhete­n ska få upp ögonen för oss och förstå varför den svenska fläskfilén är dyrare än den tyska till exempel. Där är det inte alls samma krav på djurskydd. Om vi får ha 50 djur på en viss yta får de ha hundra djur och de får använda mycket mer antibiotik­a. Allt sådant minskar deras kostnader. TAMARA LARSSON KOM från Brastad där hon och maken har mjölkkor. Hon är inne på samma tankegånga­r som Johanna.

– Egentligen är det ett hyckleri. Jag tycker att det är bra med djurskydds­lagar men de är stiftade på ett sådant sätt att vid offentliga upphandlin­gar köper många in billigare kött från länder som inte har lika bra djurlagsti­ftning. Om jag hade fött upp mina djur på samma sätt hade jag kanske fått djurförbud, säger hon.

Demonstrat­ionen körde två gånger från Bastionsga­tan till rondellen vid Lagerbergs­gatan och sedan tillbaka via Strömstads­vägen

Initiativt­agare till det landsomfat­tande upproret är Erika Sörengård från Ervalla i Örebro län.

Roma F]KKFEV WSǺE MÅN TIS–FRE LÖR SÖN 10–19 10–18 10–16 11–16

 ??  ??
 ?? Bild: ELISABET HVITTFELDT ?? Tage och Tamara Larsson från Lysekil.
Bild: ELISABET HVITTFELDT Tage och Tamara Larsson från Lysekil.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden