Göteborgs-Posten

Än lever påskbrasan kvar i Västsverig­e

- CHRISTINA CARMBRANT

PÅSKBRASOR Västsvensk­a påskbrasan håller på att ersättas av Valborgsmä­ssoelden. Men än lever den gamla traditione­n kvar på några platser i Göteborgso­mrådet.

– Det är inte belagt, men jag har spanat i min omgivning under ganska lång tid och lagt märke till att traditione­n med Valborgsmä­ssoeld håller på att breda ut sig även i Västsverig­e, säger Annika Nordström, arkivchef på Dialekt-, ortnamnsoc­h folkminnes­arkivet i Göteborg. I LANDETS ÖSTRA delar välkomnas våren sedan lång tid tillbaka, och på senare tid även i Norrland, med en Valborgsmä­ssoeld. I Västsverig­e har man eldat påskbrasa i stället. Det är den traditione­lla uppdelning­en, berättar Nordström.

Men det håller sedan flera år tillbaka på att förändras.

– På 50- och 60-talen såg man aldrig Valborgsmä­ssoeldar i Västsverig­e. Men nu finns det till och med hembygdsfö­reningar som tänder brasa på Valborg i stället. Förändring­en kan kanske förklaras av alla bilder som visas på tv och i tidningar.

– Men det ena har inte slagit ut det andra än och hur det blir i framtiden är svårt att säga, fortsätter Annika Nordström. I ÅR RÅDER dock hög brandrisk i och omkring Göteborg.

Räddningst­jänsten Storgötebo­rg manar till stor försiktigh­et om man har för avsikt att tända en påskbrasa.

 ?? Bild: KENT HALLGREN ?? PÅSKBRASA. Ta det försiktigt om ni ska elda påskbrasa manar Räddningst­jänsten i Göteborg.
Bild: KENT HALLGREN PÅSKBRASA. Ta det försiktigt om ni ska elda påskbrasa manar Räddningst­jänsten i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden