Göteborgs-Posten

Exempel på olyckor

- JON WILLÉN

2014: En 17-årig flicka omkom efter att hon ramlat ner från en ställning på ett industriom­råde i Umeå. En jämnårig pojke som också föll ner skadades allvarligt men inte livshotand­e. Ungdomarna hade klättrat upp på ställninge­n för att titta på ett streetrace.

2013: En bil voltar vid köpcentrum­et Väla i Helsingbor­g i samband med ett streetrace. Föraren klarade sig oskadd.

2002: En 23-årig man omkom i en singelolyc­ka i centrala Stockholm. Bilen gick med hög fart rakt in i en bropelare. polisen huvudbry i många år, och framför allt är det risken för olyckor som bekymrar. Nordvästra Skåne är ett område som drabbats hårt.

– Det är ett stort antal bilar. Det är bilägare som hör hemma här, men också från Malmöhålle­t eller från trakterna upp mot Jönköping. Vi har mycket klagomål från allmänhete­n och företagarn­a, säger polisinspe­ktör Karim Ottosson.

Men det finns lagliga alternativ som skulle kunna locka bort motorentus­iasterna från gatan.

– Varje körtillfäl­le hos oss är ju ett körtillfäl­le mindre på gatan. Även om vi inte kan lösa alla problem kan vi i alla fall göra det bättre där vi befinner oss, säger Glenn Ocklund, huvudansva­rig hos arrangören Landrace, som arrangerar lagliga streetrace. FÖR ATT STOPPA illegal streetraci­ng måste fler kommuner satsa på lagliga alternativ, tror Ocklund, som i dag har runt tusen förare knutna till organisati­onen.

– Om Stockholms stad hade lagt en procent av alla pengar som går till fotboll, hockey, bandy och inomhusare­nor på övrig idrott och trafiksäke­rhetsproje­kt hade det här problemet varit löst till 70 procent, säger Glenn Ocklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden