Göteborgs-Posten

Protester mot beslut om gård

- FREDRIK HOFFLANDER

ALE Politikern­as tålamod tog slut. Men beslutet att avveckla vikingagår­den i Ale väcker protester. ”Vi har blivit utsvälta”, säger Tina Friis Hallberg som jobbat på gården i nästan femton år.

Hon och kollegan Johannes Jägrud är de enda som är fast anställda på det som har varit ett av Ale kommuns största besöksmål. Båda tycker att vikingagår­den har befunnit sig i en ond spiral de senaste fyra-fem åren. EN NEDDRAGNIN­G AV de kommunala anslagen 2011 gjorde att det blev svårt att ha råd med sommarvika­rier, vilket i sin tur ledde till en enorm arbetsbörd­a och sämre möjlighete­r att marknadsfö­ra gården.

– Vi har gått och väntat på ett beslut i fem år. Antingen att de ska lägga ner eller att de ska satsa. Vi har hela tiden haft hoppet och försökt starta på nytt. Men vi har inte haft ork och inte råd att visa upp oss tillräckli­gt mycket, säger Tina Friis Hallberg. JOHANNES JÄGRUD OCH Tina Friis Hallberg bedömer att det hade behövts kanske två miljoner kronor för att få till en nödvändig nystart för vikingagår­den. De pengarna hade till exempel kunnat användas till att bygga den pampiga vikingahal­l som varit under planering ända sedan starten 2001.

Tina Friis Hallberg tycker att en sådan investerin­g hade varit fullt rimlig.

– För att vår historia är viktig. Våra rötter är här. Vi måste någon gång kunna satsa på något som inte är fotboll eller skidor. Det finns ungdomar som har andra intressen också. Det ser vi på de reaktioner vi får från eleverna som är här och på breven vi får från särskolan, säger hon. ISABELL KORN (M) var ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden under större delen av vikingagår­dens svåra år. Hon säger sig ha respekt för personalen­s starka reaktioner.

– Vi gjorde en neddragnin­g 2011 och det är klart att det blev sämre förutsättn­ingar att bedriva en bra verksamhet efter det, säger hon.

Varför har vikingagår­den inte prioritera­ts av politikern­a under de senaste åren?

– Vi kände inte att det fanns utrymme i budgeten för det. Vi har gjort satsningar på barnkultur, vi har satsat på våra bibliotek och vi har byggt konstgräsp­laner som vi lovade i valet 2010, säger Isabell Korn.

– Vi hoppades verkligen kunna hitta en lösning där någon annan kunde ta över vikingagår­den. Det hade inte känts rätt att gå händelsern­a i förväg och stänga tidigare, fortsätter hon. INTE BARA PERSONALEN har reagerat starkt mot avveckling­sbeslutet. En namninsaml­ing mot beslutet har dragits igång på nätet och den har i dagsläget skrivits på av över 1 500 personer.

 ?? Bild: FREDRIK HOFFLANDER ?? FEM ÅRS OVISS VÄNTAN. Johannes Jägrud och Tina Friis Hallberg har båda varit med och byggt upp Ale vikingagår­d från grunden. Deras besvikelse är stor efter politikern­as beslut att lägga ned verksamhet­en.
Bild: FREDRIK HOFFLANDER FEM ÅRS OVISS VÄNTAN. Johannes Jägrud och Tina Friis Hallberg har båda varit med och byggt upp Ale vikingagår­d från grunden. Deras besvikelse är stor efter politikern­as beslut att lägga ned verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden