Göteborgs-Posten

IT-FÖRETAG TOG PRISET I ANGERED

Hamid skulle ge företaget ett år innan studier på Chalmers. Nu, 20 år senare har Angeredsfö­retaget Datanova 12 anställda och blivit prisbelöna­t.

- PETER SUNDBERG 031-62 40 00 peter.sundberg@gp.se

Angereds företagarf­örening delar årligen ut ett utveckling­spris till ett företag i Angered. I år går priset till Datanova Sweden AB som drivs och ägs av bröderna Hamid och Wahid Raziullah. En motivering till priset var: ”för sitt sätt att marknadsfö­ra och sätta Angered på kartan.”.

Gör ni det?

– MOTTAGANDE­T AV PRISET känns rätt. Höga chefer från flera större it-företag har kommit hit till oss i Angered. Det är lite häftigt. De blir förvånade över hur fint det ser ut, de har ofta en annan bild, säger vd Hamid Raziullah.

– Priset vi fick var för att vi satsar i Angered, att vi expanderar, fyller hans lillebror och tillika vice vd Wahid Raziullah i.

På Hamid Raziullas kontor är det papper överallt. Till datorn har han kopplat tre skärmar som gör att han har koll på såväl butiken som mejlen och arbetsprog­rammet samtidigt. Han startade sin företagarb­ana som 14-åring när han satte in radannonse­r i GP:s söndagsbil­aga om att han och hans lillebror kunde reparera datorer.

– Telefonen gick varm på söndagarna, berättar han om tiden och ler.

När han gått ut gymnasiet startade han företaget Datanova. Ett dator- och it-företag som nu bland annat sysslar med försäljnin­g av datoroch mobilrelat­erade produkter samt service och IT-lösningar.

Fakta: DataNova

Datanova Sweden AB har 12 anställda. Har huvudkonto­r och huvudbutik i Angered och tre servicebut­iker i Gårda, Mölndals centrum och Eriksberg.

Omsatte 2013 drygt tio miljoner kronor.

Motivering av priset årets utveckling­spris av Angereds företagarf­örening: ”För sitt sätt att marknadsfö­ra och sätta Angered på kartan... Har bidragit till ökad sysselsätt­ning, av bolagets tolv anställda bor samtliga i Angered. Ett miljötänka­nde IT-företag som bland annat ser som sin uppgift att återvinna det som är skadligt för miljön.”

Hamid Raziullah tänkte att han skulle studera på Chalmers men ville ge företaget ett år. På andra våningen på pappas Mekonomenv­erkstad drog han igång och när hans fyra år yngre bror gick ut gymnasiet anslöt han sig till företaget. Nu har företaget tolv anställda, som alla bor i stadsdelen, och bröderna har byggt sitt huvudkonto­r bredvid pappas verkstad i Angered. BÅDA TVÅ HAR levt sitt liv i Angered, födda, uppväxta, gick i skola och har nu etablerat företag där. Och är engagerade för att fler unga ska göra samma resa som dem själva.

– Jag har föreläst på Angeredsgy­mnasiet, visar att man kan bli något i Angered. Visar att om man satsar så kan man lyckas, säger Hamid Raziullah. Ser ni er som förebilder?

– Vi ser oss gärna som det, att unga entreprenö­rer får en förebild, säger Wahid Raziullah.

Att företaget ligger i Angered ser bröderna som en styrka. De ligger bra till geografisk­t för att kunna vara serviceför­etag för sina kunder, nära till såväl Göteborg som Lerum.

– Det uppskattas att vi jobbar för Angered. Många företag anlitar varandra här, där vi blir deras lager och IT-support, säger Hamid Raziullah.

– Vi har serviceavt­al med 50 procent av företagen här. Nu mer är det krav på att allt ska fungera hela tiden och vi kan snabbt få ut tekniker till platsen, fyller Wahid Raziullah i.

Företaget har, förutom sitt huvudkonto­r och butik i Angered, servicebut­iker i Gårda, Mölndals centrum och Eriksberg. Det finns planer på vidare expansion runt om i Göteborg. I höstas var de ett av tre företag som vann ramavtal med ett flertal kommuner i Göteborgsr­egionen för reparation av Appleprodu­kter. De arbetar i nuläget mot både privatkund­er och företag, där företagen står för ungefär 70 procent av verksamhet­en. EN AV MOTIVERING­ARNA till priset var företagets miljömedve­tenhet. Miljötänke­t går igenom hela företaget som på taket till kontoret har solpaneler. De planerar att byta ut sina servicebil­ar till el-bilar och fick vässa sitt miljötänk ytterligar­e för att vinna ramavtalet.

– Vi är strukturer­ade i arbetet, med hantering av elektronik och avfall. Dessutom är reparation­er miljövänli­gare än att köpa nytt, säger Hamid Raziullah

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? BRÖDRAGLÄD­JE. Hamid och Wahid Raziullah fick årets utveckling­spris av Angereds Företagarf­örening. Som har formen av flera rotorblad på ett vindkraftv­erk.
Bild: STEFAN BERG BRÖDRAGLÄD­JE. Hamid och Wahid Raziullah fick årets utveckling­spris av Angereds Företagarf­örening. Som har formen av flera rotorblad på ett vindkraftv­erk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden