Göteborgs-Posten

Många bankkunder har redan minusränta

- JENNY PETERSSON

SPARANDE Bankerna vill undvika minusränta för att inte skrämma bort kunder. Men många bankkunder har faktiskt haft minusutvec­kling på sina pengar under flera år, när inflatione­n räknas in. Jämför räntevillk­oren, uppmanar privatekon­omer.

Att Riksbanken kommer att sänka styrräntan ytterligar­e, kanske ner till minus 0,5 procent, är en utbredd uppfattnin­g bland ekonomer. Och för stora företagsku­nder har minusränta­n börjat få effekt. En del av dem får nu betala för att ha sina pengar på banken.

Men steget till att sätta minusränta på privatkund­ernas konton är långt.

– Om man sätter minusränta finns bara en signal i det: Du ska inte ha dina pengar här. Jag skulle inte ha kvar mina pengar då, säger Ylva Yngveson, fristående privatekon­om.

Bankerna avvisar också att något sådant är på gång.

– In i det längsta kommer vi att undvika negativa räntor eller andra avgifter, säger SEB:s presschef Anna Helsén. MEN DU KAN tillhöra dem som i praktiken redan haft minusutvec­kling i flera år. Svenska hushåll hade vid årsskiftet 1 361 miljarder kronor på bankkonton. En del finns på sparkonton med hyfsade räntor, men stora summor ligger på konton i storbanker­na där räntan under flera år har varit noll eller väldigt låg.

Det normala är att hyror, priser på mat och annat i samhället stiger varje år. Och när inflatione­n stiger, urholkas pengarnas värde med motsvarand­e procent. För att sparkapita­let inte ska tappa i värde krävs alltså en ränta som kompensera­r för det, och även för den skatt på 30 procent som dras på kapitalink­omster, det vill säga räntan. TILL DET HÄR kommer också de avgifter som kunderna betalar till banken.

– Det är lätt att bara titta på räntesatse­n. Att titta på inflation också är att lägga till en faktor. Det är nog många som inte gör det, säger Bodil Hallin, sparekonom på Ikano bank.

– Diskussion­en om minusränta kanske kan leda till att fler tänker på det här.

Bodil Hallin tror att det även fortsättni­ngsvis kommer att finnas kontoalter­nativ med ränta, om än låg, de närmaste åren. Som kund gäller det att miniminera de summor man har på löneoch transaktio­nskonton, där villkoren är sämst. På Konsumente­rnas bank- och försäkring­sbyrå kan man jämföra sparinstit­utens villkor.

– Man ska vara kritisk och prismedvet­en som bankkund, som med allt annat. Man kan ha många betalninga­r knutna till ett konto som gör det svårare att byta bank. Men just sparpengar brukar inte vara så svårt att flytta på. I och med internet är vi mer rörliga, säger Ylva Yngveson.

fristående privatekon­om

 ?? Bild: LEO SELLÉN ?? EKONOM. Ylva Yngveson tycker att privatkund­er inte ska acceptera bankers minusränta.
Bild: LEO SELLÉN EKONOM. Ylva Yngveson tycker att privatkund­er inte ska acceptera bankers minusränta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden