Göteborgs-Posten

Al-Shabaab

- MATTIAS ARESKOG

al-Shabaab är en extremisti­sk islamiströ­relse som tidigare kontroller­at stora delar av Somalia. Gruppen har kopplingar till al-Qaida och är klassad som terrororga­nisation av flera västerländ­ska länder.

Rörelsen har genomfört ett flertal attentat i Kenya efter att landet för tre år sedan sände militär till Somalia.

al-Shabaab låg även bakom det blodiga och utdragna gisslandra­mat mot köpcentret Westgate i Nairobi i september 2013, där minst 67 människor dödades. Rörelsen sade då att angreppet var en hämndaktio­n för att Kenyas armé opererat på somalisk mark. en belöning motsvarand­e 1,8 miljoner kronor till den som har uppgifter som kan leda till gripandet av den person som misstänks vara hjärnan bakom attacken.

al-Shabaab har den senaste tiden blivit rejält tillbakapr­essad, bland annat av den kenyanska militärens insats i Somalia. Men samtidigt sprider sig rörelsen allt längre söderut, säger Stig Jarle Hansen, statsvetar­e och expert på al-Shabaab vid Universite­tet for miljø- og biovitensk­ap i norska Ås.

– Även om kenyanerna drar sig tillbaka från Somalia, så kommer man fortfarand­e få kämpa mot terrorism i Kenya. al-Shabaab är där för att stanna. De har genomfört massiv insats för att rekrytera i Kenya, säger han till TT. HAN UPPSKATTAR ATT rörelsen har runt 5 000 anhängare i Kenya och Somalia, varav ”en femtedel” finns i Kenya.

– Kenya har en korruption i polisen som gör att du kan köpa dig nästan vad som helst om du är terrorist. Dessutom genomför man kollektiva bestraffni­ngar och det finns starka indikation­er på att man använder dödsskvadr­oner mot människor som man tror är islamister. Detta gör antiterror­politiken väldigt ineffektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden