Göteborgs-Posten

Överlevare på havet hade ”sagolik tur”

- SOFIA ERIKSSON, HANNA WEIDERUD

USA Regnvatten, böner och rå fisk. Det ska ha fått Louis Jordan att överleva två månader på drift i Atlanten. – Han verkar ha haft sagolik tur, säger överlevnad­sexperten Harry Sepp.

Louis Jordan kom aldrig tillbaka efter fisketuren med båten Angel i januari. Kustbevakn­ingen avslutade sin sökinsats i februari, men på skärtorsda­gen räddades 37-åringen av ett förbipasse­rande tankfartyg. De plockade upp honom utanför North Carolinas kust, över 300 kilometer från land.

Enligt uppgifter till CNN hade Jordan seglat ut till Golfströmm­en för att förbättra fiskelycka­n. Båten kapsejsade och han skadade axeln när den välte, vilket gjorde att han inte kunde reparera båtens trasiga mast utan fick låta den driva runt. Kustbevakn­ingen har offentligg­jort ett telefonsam­tal mellan Louis Jordan och hans far Frank Jordan där situatione­n beskrivs.

– Jag kunde inte segla tillbaka med min båt, jag kunde inte laga den. Jag är så ledsen. Jag mår bra nu, säger 37-åringen på inspelning­en som publicerat­s av amerikansk­a medier. ENLIGT JORDAN kapsejsade båten ytterligar­e två gånger innan han blev räddad. Han hittades sittande på det upp och nervända skrovet. Efter räddningsi­nsatsen fördes Louis Jordan till sjukhus, men släpptes strax efter och uppges vara vid god vigör förutom skadan i axeln.

Enligt kustbevakn­ingen ska Jordan, som beskrivs som en oerfaren seglare, ha överlevt genom att fånga fisk med händerna och dricka regnvatten.

Frank Jordan säger att sonen både är psykiskt och fysiskt stark. Han gav aldrig upp hoppet om att 37-åringen skulle hittas vid liv.

– Jag visste att han hade en sjöduglig båt. Och han berättade på telefon att han bad hela tiden, så jag tror att det hjälpte honom mycket, säger Frank Jordan i en intervju med CNN. TELEFONSAM­TALEN med pappan och Jordans inställnin­g kan ha varit avgörande för att han överlevde de över 60 dagarna till havs. Det menar överlevnad­sexperten Harry Sepp, tidigare anställd vid Civilförsv­arsförbund­et, som säger att en överlevnad­ssituation till 95 procent är en psykisk situation. Det krävs en stark tro på sig själv.

– Det kan göra en väldigt stor skillnad. Hur man växt upp kan ha en avgörande betydelse. Har man fått kärlek och bekräftels­e på att man är bra så kan det räcka långt i extrema situatione­r.

Förutom ett starkt psyke är det också viktigt att hålla kroppen i gång. Näring, sömn och att undvika att bli för kall eller våt är viktigt, betonar Harry Sepp. Kroppen kan klara sig utan mat i ungefär tre veckor och utan vatten i upp till tre dagar.

*ERBJUDANDE­T GÄLLER T.O.M. 6 APRIL

 ?? Bild: STEVE EARLEY ?? MIRAKELMAN. Enligt kustbevakn­ingen ska Louis Jordan ha överlevt två månader på drift i Atlanten genom att fånga fisk med händerna och dricka regnvatten.
Bild: STEVE EARLEY MIRAKELMAN. Enligt kustbevakn­ingen ska Louis Jordan ha överlevt två månader på drift i Atlanten genom att fånga fisk med händerna och dricka regnvatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden