Göteborgs-Posten

Allt större intresse för svartklubb­ar

- TOBIAS HOLMGREN 031-62 40 00 tobias.holmgren@gp.se

Besökarna till Göteborgs svartklubb­ar ökar stadigt, menar arrangörer­na. En uppfattnin­g som inte delas av Polisen.

Maikol Petersen är en före detta dj och evenemangs­arrangör med bas i Göteborg, som numera driver eget företag inom området musikturis­m. Efter att ha varit i nära kontakt med några av arrangörer­na bakom stadens svartklubb­ar är det hans uppfattnin­g att besökarant­alet till dem har vuxit – vilket han ser som en positiv utveckling.

– Det är en fantastisk rörelse som visar att det finns en önskan att utveckla Göteborgs nattliv. Det finns en diskrimine­ring mot så kallad ”svart musik” och mot subkulture­r på de vanliga nattklubba­rna. Istället riktar man in sig på radiohits, i hopp mot att det ska leda till fler besökare, säger han.

Han menar att det ökade intresset troligen går hand i hand med att folk vill kunna träffa likasinnad­e inom samma musikkultu­r, samt att klubbar i Göteborg sedan 2012 inte får ha öppet längre än till tre, förutom på lördagar då vissa tillåts att stänga fem. Teorier som delas av hans bekanta bland klubbanord­narna.

GP HAR TALAT med en av arrangörer­na bakom en ny nattklubb, som bara tillåter medlemmarn­a i klubben och i föreningar den samarbetar med att delta på evenemange­n, och som dessutom håller hov i en alternativ lokal. Han vill varken att hans eller klubbens namn ska framgå i artikeln.

– Om man som arrangör ska uppfylla alla krav måste man ta så mycket pengar för allting. Det ska vara fem säkerhetsv­akter, och ölen går på runt 72 spänn. Ingen har råd med det. Eftersom vi inte har något vinstintre­sse klarar vi av att vara ett alternativ till svartklubb srörelsen, säger han. Ni vill inte marknadsfö­ra klubben över huvud taget. Varför inte?

– Det är coolare, helt enkelt, att inte synas på Facebook eller på affischer, och att knappt någon vet var vi håller till. Jag har bott i Berlin, och där ska klubbarna gärna hållas bakom någon sönderspre­jad metalldörr i en sunkig gränd. Det är en speciell känsla som i stort sett bara svartklubb­ar lyckats förmedla. GÖTEBORGS CITYS INSATSGRUP­P mot alkoholrel­aterade brott har inte sett några indikation­er på att svartklub bscenen i Göteborg skulle vara på väg att bli större. Det berättar polis Göran Stenström.

– Vi vet kanske fyra-fem som vi vill titta på. Det som brukar följa svartklubb­arna i spåren, alltså ett vimmel av tips om slagsmål och liknande, har inte ökat. Så de nya öppettider­na har inte orsakat ett uppsving?

– Jag tror inte det. Min uppfattnin­g är att de inte har samma publik som nattklubba­rna. Även de kvällar då seriösa krogar har öppet till fem så håller svartklubb­arna igång.

”Om man som arrangör ska uppfylla alla krav måste man ta så mycket pengar för allting”

 ?? Bild: BODIL BERGQVIST ?? SVARTKLUBB. Besökarna till Göteborgs svartklubb­ar ökar, menar arrangörer­na. Polisen håller inte med.
Bild: BODIL BERGQVIST SVARTKLUBB. Besökarna till Göteborgs svartklubb­ar ökar, menar arrangörer­na. Polisen håller inte med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden