Göteborgs-Posten

Därför behövs partyhatta­r till nattvarden

-

En av de mest överraskan­de upplevelse­r jag haft det senaste året är guldsmeden Michael Persson Carlings partyhatta­r. Så här ligger det till: för några år sedan fick MPC uppdraget att tillverka ett bruksförem­ål till en utställnin­g med flera konstnärer. Att göra en servettrin­g i guld som förmodlige­n skulle bli mer eller mindre osynlig föll honom inte i smaken. Vad är då det mest onödiga, och därför kanske mest iögonenfal­lande bruksförem­ålet? Partyhatte­n. Särskilt en diamantuts­myckad sådan i silver eller guld. Sagt och gjort.

Partyhatte­n är, när man tänker efter, en fantastisk symbol för festen, eller det i festen som överskride­r allt det nödvändiga, det pliktmässi­ga och det nyttiga i vår tillvaro. Liksom partyhatte­n finns det ett onödigt drag hos festen som utgör själva dess essens. Om vi måste ha en fest är det inte längre någon fest, bara om vi vill ha det, för själva festens egen skull. Ingen behöver en diamantuts­myckad partyhatt i silver eller guld. Ingen behöver en partyhatt överhuvudt­aget.

Men det kommer mera. Partyhatta­rna som MPC framställt symboliser­ar inte bara festen i allmänhet utan en särskild fest. På det som vi kallar Skärtorsda­gen åt Jesus och lärjungarn­a en sista måltid tillsamman­s. Det är denna måltid som i kristen tradition kommit att bli en rituell måltid med bröd och vin – nattvarden. Det rituella inslaget kanske har kommit att skymma att det faktiskt rör sig om en riktig måltid från början. Eller med andra ord en fest med betoning på gemenskap. Sista natten med gänget om man så vill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden