Göteborgs-Posten

Grymma sagor

- Jeff Koons Centre Pompidou Magdalena Dziurlikow­ska MAGDALENA DZIURLIKOW­SKA

för Koons att ifrågasätt­a konstens gränser. Tillsamman­s med Ilona Staller alias Cicciolina poserar han naken i fotoserien Made in Heaven. Paret gifte sig, fick en son, skilde sig och har slösat miljoner i en vårdnadstv­ist, men innan dess tillkom sötporren. Koons värjer sig, det handlar inte om porr utan om frigörelse. I Ilona såg han renhet eftersom hon var befriad från skuld kring det sexuella. Bilderna är välregisse­rade i färg, form och kompositio­n. De visar upp en såpbubblig lycka som det är lätt att avfärda. Är det på grund av bitterhet, avundsjuka och skamkänslo­r? CELEBRATIO­NS ÄR ETT av utställnin­gens glänsa nde paradnumme­r. Ballon Dog i magenta eller Heart i rött och guld. Fetischism­en är sublim och illusionen av lätthet upprätthål­ls. Ballonghun­den väger ton men verkar knappt nudda marken, och den ser ut att ha uppstått av sig själv istället för att mödosamt ha tillverkat­s av många. Det engelska ordet buoyancy sammanfatt­ar känslan: bärkraft, okuvlighet, livlighet, friskt sinne, spänst och en tendens att stiga. Levande varelser lockas av det som glänser, såsom vatten, men även av ädelstenar och metaller, och här finns en inneboende kyla. Vi luras av döda ting och har ofta inget bättre sätt att visa uppskattni­ng på än med pengar. Retrospekt­iv utställnin­g med

på i Paris. Jeffrey (Jeff) Koons är född 1955 i USA och slog igenom under 1980-talet med konceptkon­st och readymades. 2013 blev han världens dittills högst betalde konstnär, då en orange ballonghun­d gick för drygt 390 miljoner kronor. I juni flyttar utställnin­gen till Guggenheim­museet i Bilbao, Spanien.

är kritiker och konstnär och medverkar regelbunde­t i GP. Skrev senast om Håkan Rehnbergs utställnin­g på Moderna Museet i Stockholm.

De senaste serierna Antiquity och Gazing Ball är sprungna ur antikens gudavärld med sina grymma, ödesmättad­e sagor. Skulpturer­na i bjärt färgad metall skapar en euforisk, smältande och sprittande stämning. De som är utförda i gips och smyckade med blå glasklot skänker ett surrealist­iskt lugn. Koons arbetar med drygt hundratjug­o assistente­r i en ateljé där allt från träsnideri till specialgjo­rda datorprogr­am utvecklas. Han eftersträv­ar perfektion i varje steg i en kostsam och tidskrävan­de process. Att ta ett givet objekt och visa det igen smyger in en mängd nya tankar när storlek, material, färg och sättet som det är gjort på förändras drastiskt. KOONS SÖKTE SIG tidigt bort från det personliga i konsten och ville öppna upp den mot ett universell­t språk, men hans verk är snarare västerländ­skt universell­a. Koons vill också nå bortom om hierarkier­na och nog formar sig verken till en komplex hymn om acceptans. Men mitt i glädjeevan­geliet finns det skuggor. Att vara vuxen och att prata om barndom, festlighet­er, gudasagor och sex väcker inte bara lusten till liv. Det väcker också mycket smärta och frågor om varför det måste göra ont. Där når Jeff Koons konst ett djup som många inte har tålamod att se.

 ?? Bild: CENTRE POMPIDOU ?? 2009-2011. Large Vase of Flowers 1991. Balloon Dog (Magenta), 1994-2000.
Bild: CENTRE POMPIDOU 2009-2011. Large Vase of Flowers 1991. Balloon Dog (Magenta), 1994-2000.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden