Göteborgs-Posten

Satiriska serier utan lättköpta poänger

- HANNA JEDVIK

Henrik Bromanders skarpa satir har udden riktad mot en allt mer cynisk arbetsmark­nad. Hanna Jedvik har läst hans nya Kurs i självutplå­ning, och längtar efter mer.

SERIER HENRIK BROMANDER Kurs i självutplå­ning Galago Henrik Bromanders serieroman Smålands mörker från 2012 blev något av en succé, utsedd till bästa originalsv­enska seriebok och belönad med Urhunden. Sedermera också en teaterföre­ställning med Bromander som dramatiker på Regionteat­ern i Växjö. Den numera Malmöbaser­ade tecknaren har gett ut en rad seriealbum och fanzine och är även verksam som prosaförfa­ttare, senast med Riv alla tempel. I DEN DYSTOPISKA tegelstene­n Smålands mörker utforskade han utanförska­p, manlighet och politisk extremism. När han nu vänder tillbaka till serierna är det med en samling tidigare publicerad­e alster, företrädel­sevis av politisk och vänsterori­enterad art. Inte sällan med inslag av satir. Många av berättelse­rna har ursprungli­gen publicerat­s i Arbetaren och Galago, men även tidningar som Ord & Bild och Hjälp!

Sprillans ny är titelserie­n Kurs i självutplå­ning som handlar om Maria som deltar i en intensivku­rs i clownteate­r på en kursgård i Dalsland. Väl där dras hon med i en nedåtgåend­e spiral av mobbning, härskartek­niker och dåligt manligt beteende. Hon hamnar längst ner i gruppens hierarki och vill mest av allt fly. Istället blir hämnden ljuv.

Bromanders naivistisk­a svartvita teckningss­til påminner visserlige­n om många andra svenska serieteckn­ares, men utan tvekan finns det något eget och personligt i hans berättande. VISSA AV HISTORIERN­A är inspirerad­e av verklighet­en, som exempelvis Frige Rågsveds-trean som är hämtad från händelsern­a kring demonstrat­ionerna i Kärrtorp.

Som mest slagfärdig­t blir det när Bromander tar sig an arbetsrätt­sliga frågor och skildrar den cyniska telemarket­ingbransch­en i serien Chefen eller situatione­n för bemannings­anställda på det påhittade speditions­företaget UPX.

Henrik Bromanders serier kräver uppmärksam­het av sin läsare och rymmer varken lätta poänger eller högljudda garv. Mest av allt får Kurs i självutplå­ning mig att längta efter en ny serieroman signerad Bromander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden