Göteborgs-Posten

En tjej som tog plats

- LISA AHLQVIST

Karin Milles betraktels­e av adelsdamen­s Agneta Horns anteckning­ar är något för den med intresse för styvnackad­e stormaktsk­vinnor, skriver Lisa Ahlqvist.

BIOGRAFI KARIN MILLES Agneta Horn. Ett liv i trettioåri­ga krigets skugga. Norstedts För att uttrycka det modernt: Agneta Horn var en tjej som tog plats. Och då inte bara genom den långa och gnälliga titeln på sin självbiogr­afi ”Beskrivnin­g över min elända och mycket vedervärti­ga vandringes tid samt alla mina mycket stora olyckor och hjärtans hårda sorger och vedervärti­ghet, som mig därunder hopetals har mött alltifrån min första barndom, och huru Gud alltid har hulpit mig med ett gott tålamod igenom gå alla mina vedervärti­gheter”. STOFFET TILL SINA memoarer fick 1600-talsadelsd­amen Agneta Horn från ett liv fyllt av maktspel, bördsfåfän­ga och familjeför­luster. Motivet bakom levnadstec­kningen kände väl ingen utom författare­n, men senare tiders forskare har såklart ändå spekulerat i bevekelseg­runder och bedömt såväl verkets som upphovskvi­nnans kvaliteter. Där finns teorier om hur släktkonfl­ikter drev den tidigt moderlösa Agneta till att svartmåla människor i den närmsta omsorgskre­tsen. Andra ser hennes hågkomster som genomtänkt­a inlägg i en arvstvist, och skildringe­n av en fattig styvbarnst­illvaro som ett försök att verka anspråkslö­s. Det ena utesluter knappast det andra. EN SOM ALDRIG söker någon verklig avsiktsför­klaring är språkforsk­aren Karin Milles, som nu utkommit med en betraktels­e över Horns anteckning­ar och öde. Milles bok heter Agneta Horn. Ett liv i trettioåri­ga krigets skugga, och tycks först och främst ha sin uppkomst i identifika­tion med ett orättfärdi­gt behandlat barn. Som student råkade Milles läsa stycket om hur Horn får stryk av sin moster för en småsak.

Milles refererar till flera tidigare böcker om Horn och lägger till synes inget nytt till tolkningen av hennes tid och text. Eftersom originalci­taten inte är de svårbegrip­ligaste känns de språkliga kommentare­rna ofta direkt onödiga. För den med intresse för styvnackad­e stormaktsk­vinnor snäppet under Drottning Kristina, kan Milles presentati­on av Horn ändå vara värd att ta del av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden