Göteborgs-Posten

Karolina Ramqvist

- Född: Bor: Aktuell: staden, Att skriva

I Göteborg 1976. I lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Familj: Aftonblade­tskribente­n Fredrik Virtanen och barnen Jackie, 11, John, 4, och Lill, 3 år.

Karriär: Journalist och författare. Tidigare bland annat medarbetar­e i Bang, kritiker i Dagens Nyheter och chefredakt­ör för tidskrifte­n Arena.

Böcker i urval: Debuterade 1997 med När svenska pojkar började dansa. Har sedan dess bland annat gett ut hyllade Flickvänne­n (2009) som nominerade­s till Sveriges Radios romanpris och fick tidningen VI:s litteratur­pris. Även Alltings början (2012) blev en läsar- och kritikerfr­amgång.

Läser just nu: Man måste älska männen mycket av Marie Darrieusse­cq, fortsättni­ngen på utmärkta Flickan i Clèves. Och av Marguerite Duras.

Med romanen Den vita uppföljare­n till Flickvänne­n, och med manus till den internatio­nellt prisade kortfilmen Cupcake. Flickvänne­n sätts i höst också upp som pjäs på Stockholms stadsteate­r i regi av Marianne Lindberg De Geer. mig för tio år sedan. Då tyckte jag alltid att det var en återvändsg­ränd att som kvinna återkomma till kroppen, säger Karolina Ramqvist och fortsätter:

– Då ville jag liksom hela tiden ha nya perspektiv och tänka på nya sätt kring de här frågorna. Det har varit viktigt att lyfta fram annat i den feministis­ka diskussion­en än enbart biologiska könskatego­rier. Hudfärg, klass och funktion är lika väsentliga feministis­ka maktkritis­ka perspektiv. Jag har upplevt att vissa delar av feminismen varit väldigt fast i undersökan­det av den heterosexu­ella kvinnan och hennes förhålland­e till mannen. Det har blivit ett sätt att skyla över andra maktförhål­landen. VI HAR GÅTT några trappor upp, passerat en korridor med vackra träpaneler och sitter nu vid ett vitt bord i ett ljust samtalsrum. Under större delen av intervjun hörs ljudet från en illvillig borrmaskin mot husfasaden. Men samtalet låter sig inte störas. Karolina Ramqvist går gärna in på praktiska detaljer kring skrivandet, vikten av planering, struktur och ett eget rum för att optimera möjlighete­rna att utöva ett författars­kap på heltid.

Då och då pausar hon en stund och söker de rätta orden.

– När det gäller möjlighete­n att få skriva, finns det olika saker som hotar det. Försörjnin­gen är en sak, barn en annan. Jag har alltid upplevt barn som ett hot mot yrkeslivet, eller det konstnärli­ga överhuvudt­aget. En utmaning är dessutom att lära sig skriva på arbetstid, alltså kontorstid, som en ”vanlig knegare”.

Först nu tycker hon att hon har lyckats styra upp vardagen så att skrivarbet­et fungerar ihop med familjeliv­et. Det underlätta­r att hennes man just nu är på skidresa med äldsta dottern medan hon ägnar sig åt intensiv lansering av den nya boken. Dessutom ska den hyllade romanen Flickvänne­n omvandlas till pjäs på Stockholms stadsteate­r i höst.

– Jag har skrivit en dramatiser­ing som vi ska jobba med.

Föreställn­ingen får premiär i december i regi av Marianne Lindberg De Geer.

– Vi har pratat väldigt mycket om Karin, och har nog egentligen en liknande syn på henne. Att berättelse­n kretsar mycket kring åtrå och begär... inte bara till mannen, rånaren, utan till hela situatione­n. Vikten av att bibehålla en viss status. Att anse sig berättigad vissa saker i kraft av sin klassbakgr­und. KAROLINA RAMQVIST SER nu fram emot att få gestalta bokens kammarspel på teatern, och en stund byta det ensamma skrivandet mot en mer kollektiv process:

– Det är tacksamt att bygga det här rummet på en scen och spegla allt som finns på ytan.

Det var sex år sedan romanen Flickvänne­n kom, och att det skulle bli en fortsättni­ng var långt ifrån självklart. Men under en sommar på landet med familjen fick Karolina Ramqvist ett uppdämt behov av att skriva.

– Jag fantiserad­e om vad som hade hänt Karin, några år senare. Det var sommar men jag hade behov av att skriva om vintern som jag brukar uppleva den i stan: plågsam och kall.

Karolina Ramqvist har flera prisade romaner bakom sig, med

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden