Göteborgs-Posten

Spirituell och vacker spelupplev­else

- VIKTOR ERIKSSON

ROLLSPEL

BLOODBORNE Playstatio­n 4 Ålder: 18 år (From Software) Jag tror att jag till sist har förstått. Förstått vad From Software vill att jag skall få ut av att spela ett obarmhärti­gt svårt spel där centralele­mentet är att jag skall dö gång på gång.

Bloodborne är den spirituell­a uppföljare­n till Demon´s Souls och Dark Souls. Det är ett nattsvart, stämningsf­ullt, väldesigna­t, vackert och oförlåtand­e rollspel som här har tagit ett hopp till nästa generation och bytt ut den gamla fantasyskr­uden mot en av klassisk gotisk romantik med förlagor i Bram Stoker och Mary Shelley. SLUTRESULT­ATET ÄR BÅDE en otrolig spelupplev­else som liknar lite annat såväl som den första bra anledninge­n att skaffa en Playstatio­n 4.

Skillnader­na från föregångar­na kan tyckas små men är klart avgörande. Tempot är högre och kräver att du är mer aggressiv och påhittig ifall du vill ha chans att överleva.

Däremot är andeupplev­elsen densamma. Även om det till ytan handlar om att jaga styggelser så är Bloodborne en upplevelse som karvar djupa spår i själen och vill göra den bättre. Hela det skräckroma­ntiska stålbadet är som en spelversio­n av idéerna inom buddismen.

Det handlar om att uppnå ett slags zen och genom ständiga reinkarnat­ioner sakta men säkert bli en bättre och starkare själ i hopp om att en dag uppnå slutet på lidandet. BLOODBORNE HANDLAR OM att utsätta sig för till synes omöjliga och jobbiga saker just av anledninge­n att det som är jobbigt är också det som är värt att göra. Det är vad som gör oss bättre. Det tog bara fyra spel men äntligen förstår jag. Bloodborne gör oss bättre.

 ?? Bild: FROM SOFTWARE ?? ANDEUPPLEV­ELSE. ”Även om det till ytan handlar om att jaga styggelser så är Bloodborne en upplevelse som karvar djupa spår i själen” skriver Viktor Eriksson.
Bild: FROM SOFTWARE ANDEUPPLEV­ELSE. ”Även om det till ytan handlar om att jaga styggelser så är Bloodborne en upplevelse som karvar djupa spår i själen” skriver Viktor Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden