Göteborgs-Posten

Spelarna från stan

- ERIC HILMERSSON

Ur MFF:s guldtrupp 2014: Robin Olsen, Malmö FF Mattias Concha, Kulladals FF Filip Helander, Kvarnby IK Erdal Rakip, Malmö FF Markus Rosenberg, Malmö FF Simon Kroon, Limhamns IF Pawel Cibicki, Nydala IF Petar Petrovic, Arlövs IF Johan Hammar, Bunkeflo IF Amin Nazari, Malmö FF Agon Mehmeti, IFK Malmö Pa Konate, Malmö FF. Pontus Jansson, Arlövs BI Ur IFK Göteborgs silvertrup­p 2014: John Alvbåge, Torslanda Martin Smedberg-Dalence, Gunnilse Gustav Svensson, Azalea BK Adam Johansson, Godhem IF Patrick Dyrestam, IFK Göteborg i något, det gäller att få till ett bra samarbete, säger Mats Gren. SÅ VAD BETYDER det då att ha lokalt förankrade spelare i truppen? Mycket, det är båda sportchefe­rna överens om.

– Visst är det positivt, folk kan identifier­a sig mer med spelarna i laget om de är från stan. Om kvaliteten är densamma så tar vi hellre någon från närområdet, det är självklart, säger Gren.

Publik och fans har ofta lättare att ta lokala spelare till sina hjärtan. Daniel Andersson är övertygad om att föreningen­s positiva utveckling vad gäller publiksiff­ror hänger ihop med just detta.

– Det är viktigt för Malmöpubli­ken. De känner en anknytning till spelarna tror jag, och jag är säker på att det påverkar mycket. MATS GREN ÄR inte lika säker:

– Jag tror inte att det spelar så stor roll. Kanske lite, men det viktigaste är resultatet och till viss del att man spelar underhålla­nde fotboll. Fast det är klart, om vi har en brasse, en dansk, en norrman, en sydafrikan och några från andra delar av Sverige, det tycker nog inte folk är så roligt. Men så länge vi har typ fyra spelare från närområdet så är det ok.

Om vi ser till prestation­en: Kan det hjälpa lagandan och vara något som får laget att hålla ihop även när det blåser motvind?

– Det gör det säkert. Det är nog en större fördel än vad gäller att locka publik.

På så vis påverkas även resultatet?

– Det gör det. Har man killar som spelat sedan unga år så tror jag att man lättare får en bra lagmoral, säger Mats Gren.

Till årets a-trupp har talangen Billy Nordström flyttats upp, vilket ger sex killar med Göteborgsl­ag som moderklubb i IFK. Dessutom har Sebastian Eriksson kommit hem igen. Eriksson är fostrad i dalsländsk­a Åsebro, men kom till Blåvitt som ungdomsspe­lare redan 2006 och var med och vann guldet 2007, precis som Gustav Svensson, Hjalmar Jonsson, Adam Johansson och Mattias Bjärsmyr.

– Vi har en del som varit här länge. En sån som Bjärsmyr är ju inte härifrån (Hestra i Småland) men det tänker man kanske inte på. Och ibland är det tvärtom. Alvbåge förknippas mycket med Örebro, men kommer ju härifrån, säger Gren. I MALMÖ FINNS dock en hemvändare med större meriter än både Eriksson och Bjärsmyr – och ännu starkare band till sin klubb. Markus Rosenberg började spela för Malmö FF som 6-åring. I höstas ledde han som kapten sitt lag till CL-spel.

– Hans bakgrund betyder mycket, men när det gäller hemvändare så är det viktigaste att de presterar. Han ger alltid 100 procent för oss och sättet som han ledde laget i höstas var fantastisk­t. Att han är MFF-pojk gör det extra speciellt, säger Daniel Andersson.

Till i år har Malmö FF sålt några egna produkter – och bland annat värvat in tre norrmän. Säsongen 2015 är antalet lokala spelare elva. Är man på väg att överge sin närodlade strategi?

– Nej, men det är en balansgång att värva och samtidigt ge plats för de unga. Visst det blir svårare för dem att slå sig in i laget nu, men det är så det ska vara också. Kraven höjs hela tiden – och vi har flyttat upp två juniorer även i år, säger Andersson.

Går det att hålla fast vid den strategin även i framtiden?

– Ja, vi tänker hela tiden utveckla vår ungdomsver­ksamhet och kommer att hålla fast vid det. Om det är 10 eller 14 eller 12 lokala killar vet jag inte, men det kommer att ligga där någonstans. ÄVEN IFK GÖTEBORG har fått ett mer internatio­nellt snitt i år, med två nya danskar, en amerikan, en norrman – och dessutom två ghananer som ansluter till sommaren.

– Det är alltid bra om vi kan få så många lokala spelare om möjligt, men det handlar om kvalitet också. Hittar vi ingen som vi tycker är tillräckli­gt bra på en viss position så har vi inget val, säger Mats Gren.

Ett par dagar efter att GP gjort intervjun med Daniel Andersson presentera­de han sitt senaste nyförvärv. Rasmus Bengtsson ansluter från holländska Twente. Moderklubb: Malmö FF. FOTNOT: GP har tillämpat en hård definition av begreppet lokala spelare – och bara räknat de som har en moderklubb inom staden. Därför räknas exempelvis inte Blåvitts Karl Bohm (Alingsås) eller MFF:s Guillermo Molins (Kävlinge).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden