Göteborgs-Posten

IFK vill synas mer i Göteborgs förorter FOTBOLL: ALLSVENSKA­N

- ERIC HILMERSSON

Det är självklart inget medvetet, vi vill ju ha bra fotbollssp­elare oavsett vilken bakgrund de har. Hur kan ni ändra på det? – Vi får visa oss mer ute bland förortsomr­åden och på ställen där det bor fler med invandrarb­akgrund. Plus att vi hör oss för i de klubbar där det finns många med invandrarb­akgrund för att se om vi kan lära oss något av hur de arbetar.

Men ni har identifier­at detta som en brist i föreningen?

– Brist vet jag inte, men vi ser ju att de här killarna inte landar i Blåvitt. Så är det. Första steget för oss är att ta reda på varför, och det jobbet pågår nu. Är det på ditt initiativ? – Nej, det här har kommit från ungdomsaka­demien. Klubben är helt på det klara med att det är så här, och det var man innan jag började också.

Det finns ett för er outnyttjat kapital därute? – Ja, herregud. Det finns det. Akademiche­fen Roger Gustafsson känner igen diskussion­en sedan tidigare.

– Vi har fått den där frågan i många år och just Malmö har alltid haft bättre statistik än vi. Men något bra svar har vi aldrig haft och det har vi inte nu heller, säger han.

– Fast det finns ju en stor skillnad och det är Zlatan. Han är en så enormt stor förebild där nere och förebilder är viktigare än allt annat. Alla vet ju att han gick till Malmö och att han sedan lyckades.

GUSTAFSSON PÅPEKAR DOCK

Men ni kommer att förändra ert arbete för att hitta talanger?

– Vi kommer att flytta till nya lokaler och då kommer vi göra om akademiarb­etet helt. Det innefattar bland annat att åka ut till stadsdelar där det finns ett enormt fotbollsin­tresse, fastän vissa kanske inte är med i klubbar utan spelar hemma på gården i stället, säger Roger Gustafsson. HAN ÄR ÖVERTYGAD om att statistike­n i Blåvitt kommer att närma sig den i Malmö FF inom kort.

– Det kommer ske naturligt, i alla klubbar. Tittar du på pojk- och ungdomslan­dslagen i dag så har spelare med utländsk bakgrund ökat enormt. Det är bara en tidsfråga innan de slår igenom i fler klubbar också, säger Roger Gustafsson.

 ?? Bild: DANIEL STILLER ?? NÅGOT SAKNAS. Det tycker i alla fall Blåvitts sportchef Mats Gren, som gärna ser fler göteborgar­e med utländsk bakgrund i truppen.
Bild: DANIEL STILLER NÅGOT SAKNAS. Det tycker i alla fall Blåvitts sportchef Mats Gren, som gärna ser fler göteborgar­e med utländsk bakgrund i truppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden