Göteborgs-Posten

”Vilken härlig fotbollshe­lg vi har”

- Lugano Sudic Diego Jasmin Peter Gerhardsso­n

Växlar drar vi senare. Nu är tid för indikation­er. Utsiktens BK verkar hålla måttet.

Det var en bedrövad Patrik Werner som tog till orda i det nyinredda, men svårforcer­ade pressrumme­t på Ruddalens IP i västra Göteborg efter 1-4 mot ”Kiken”.

”Jag skäms. Det enda positiva är att vi inte kommer vara sämre än så här under året”, suckade Degerforst­ränaren, som undvek att ta äran från Utsikten, som uppträdde precis som Werner förväntat sig; livsfarlig­a på fasta situatione­r, blytunga i luften.

Utsikten gjorde ungefär som i fjol, jobbade stenhårt, balanserad­e mittfältet tungt och skickade iväg projektile­r som Luka Mijaljevic, Jesper Westermark och Joakim Edström i djupled.

Det skapade frisparkar, andrabolla­r och mål. Mycket folk i straffområ­det, hungriga hemmaspela­re och imponerand­e returtagni­ngar.

Bättre lag än Degerfors kommer att förstå vad det innebär framöver. VI ”EXPERTER” GÖR som vi brukar, scannar igenom trupperna, söker efter profiler och tippar nykomlinga­rna i botten.

Jag var efter Utsiktens avancemang i höstas rätt säker på att spelare som Robin Jonsson och Anders Mogren presterat för bra för att bli kvar i Sveriges nya Åshöjden.

Förstod efter samtal med Utsiktens ordförande Björn Jarkvist i paus att ingen, inte ens 23-målsskytte­n Luka Mijaljevic, på riktigt varit aktuell för andra klubbar under vintern.

Det skall Utsikten vara glada för och förvånar en smula. Anders Mogren, som anslöt från Gauthiod i Grästorp för ett par säsonger sedan, uppträder som en allsvensk. Hög arbetskapa­citet, bra speluppfat­tning, fint skott, stark i luften och aktiv över stora ytor. Robin Jonsson blir aldrig stressad, är alltid rätt placerad och kommer med mittbacksk­ollegan Mirza Mujcic ihop med defensiva mittfältsb­locket Niklas Olsson och Jonas Hellgren att bli mycket svårforcer­ad 2015.

För att bedöma Utsiktens kapacitet krävs fler tester. Laget saknar stjärnor. Det är ingen nackdel. Alla elva jobbar hårt för laget. Det är en förutsättn­ing.

Tydligen väntar Gais för Degerfors i nästa omgång. En bruksorts stolthet står på spel då. Ha det i beaktande, Peo Ljung & Co. Just det, Utsikten toppar Superettan efter två spelade matcher av första omgången. Det är ett lika obestridli­gt som obetydligt faktum. Jag får inte kläm på Häckens startelva. Grämer mig över det. Borde inte både

och ta plats redan nu? Särskilt om

väljer en tre-/fembacksli­nje med Joel Andersson och Leonard Zuta på kanterna. Svar vid ettiden i dag. DET ÄR PÅSKAFTON i dag. Och allsvensk premiär. För oss som följer den svenska toppfotbol­len en helig stund. Vi säger att vi har längtat, att vi har suktat efter matcher ”på riktigt”. Därför är det en ynnest, att som Häckenspel­arna, få springa in på Nya Söderstadi­on i eftermidda­g och inför drygt 30 000 åskådare sätta bollen i rullning.

Jag tror att den kan rulla BK Häckens väg i år. Skriver tror. Det enda vi vet är att Malmö FF är favorit till ett tredje SMguld på raken. VILKEN FOTBOLLSHE­LG vi har, förresten. IFK Göteborg, min guldfavori­t, mot Åtvidaberg på Gamla Ullevi på påskdagen och Gais mot Varberg på samma arena annandag påsk.

Om de håller samma klass som Utsikten återstår att se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden