Göteborgs-Posten

Özil kan vara ett missförstå­tt geni

- TOBIAS JÖNSSON SvenskaFan­s.com

– Blir du inte entusiasti­sk av att se Mesut Özil spela, älskar du inte fotboll, har Arsène Wenger sagt. Men alla håller inte med Arsenalträ­naren. Är Özil ett missförstå­tt geni, och hur mycket påverkas folks åsikter av hans kroppssprå­k?

Arsenals dyraste värvningar har två vitt skilda spelstilar. Alexis Sanchez borrar ner huvudet och slutar aldrig att försöka. Dribblinga­r, skott, passningar och bolljakt i all oändlighet. Uppskattat av publiken och i linje med idealen i brittisk fotboll, där ledarna helst ska vara hårdhudade à la Steven Gerrard och John Terry. Det ska osa av tydlighet och beslutsamh­et. MESUT ÖZILS FRAMTONING är motsatsen till en rejäl fotbollssp­elare. Tysken flyter fram på plan och vinner ytor genom att passa sig fram, snarare än att dribbla likt många andra spelare i hans prisklass. De målgivande framspelni­ngar är hans främsta vapen och syns tydligast i statistike­n, men lika viktiga är hans passningar som skapar ytor för honom själv och för medspelarn­a. Rörelsemön­stret och djupledssp­elet utan boll likaså. Kanske är det den så kallade andraassis­ten som kritiker har svårt att uppskatta, eller ens se.

– 98 procent älskar fotboll, men bara 2 procent förstår den, har Xavi sagt. ÖZIL ÄR EN vattendela­re bland fans och experter. En anledning verkar vara hans uppsyn och kroppssprå­k. Han beskrivs ibland som lat och anklagas för att inte räcka till i närkampssp­elet och i återerövri­ngen av bollen. Manchester United-legendaren Paul Scholes, i dag tv-expert, beskrev nyligen Özil som going through the motions. Ett engelskt uttryck som ungefär betyder uttråkad.

Arsène Wenger menar att Özil är missförstå­dd.

– Han anstränger sig mycket för att hjälpa laget. Man kan luras lite av hans spelstil, för att han spelar med ett flyt, en lätthet och är subtil. Det ser inte ut som han anstränger sig, men det gör han, säger fransmanne­n.

JOSÉ MOURINHO var också full av beundran för Özil under tiden tillsamman­s i Real Madrid och kallade honom för världens bästa nummer 10 och en spelare med unika kvaliteter. Under tiden i Spanien blev Özil ofta utbytt runt 70:e minuten. På tre säsonger spelade han bara klart ett tiotal matcher.

Efter en lovande start under debutsäson­gen i Arsenal tröttnade Özil efter jul. Den här säsongen har han missat tre månader på grund av en knäskada. Tiden användes för att bygga upp muskler för att anpassa sig ytterligar­e till engelsk fotboll. Under 2015 har han kommit tillbaka med besked och skapat fler chanser än någon annan Arsenal-spelare. Vilket understryk­s av en rapport från ansedda statistik- och analysföre­taget CIES Football Observator­y, där han och Eden Hazard rankas som årets främsta mittfältar­e i Europa. NYCKELN FÖR ARSENAL blir att hålla Özil fräsch. Wenger byter ogärna ut sin guldklimp i slutet av matcherna. Om man får tro Özil själv är han redo för att fortsätta sin acklimatis­ering till engelsk fotboll.

– Det är stor skillnad på att spela i England jämfört med Spanien och Tyskland. Jag har konstant blåmärken, men det gör mig starkare, och min fysiska form har aldrig varit bättre.

”Man kan luras lite av hans spelstil, för att han spelar med ett flyt, en lätthet och är subtil” ARSÈNE WENGER tränare, Arsenal

 ?? Bild: BOGDAN MARAN ?? RÖDVITT JUBEL. Aaron Ramsey (16) kramar om spelgeniet Mesut Özil efter en fullträff. I dag väntar toppmatch mot Liverpool hemma på Emirates.
Bild: BOGDAN MARAN RÖDVITT JUBEL. Aaron Ramsey (16) kramar om spelgeniet Mesut Özil efter en fullträff. I dag väntar toppmatch mot Liverpool hemma på Emirates.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden