Göteborgs-Posten

Bergwalls storspel nyckeln till finalvinst

- TT

BANDY:

CHABAROVSK Tre insläppta mål på tre matcher. Vad säger man? – Världsklas­s, säger förbundska­pten Jonas Claesson om målvakten Andreas Bergwalls VM.

De tre målen kom dessutom mot svårast tänkbara motstånd: Premiärmat­chen mot Finland (5–1), gruppfinal­en mot Ryssland (1–1) och i semifinale­n mot Finland (10–1).

Tre insläppta på 270 minuter är närmast definition­en på ett igenspikat bandymål.

– Ja, eller i vart fall ett bevis på att det fortfarand­e går bra, säger Bergwall själv.

– Det är alltid trist att släppa in mål, men av de tre mål jag har släppt har två kommit efter hörna och ett vid ställninge­n 10–0. Det hade inte hänt om det hade gällt mer. Jag känner att jag inte kunnat göra så mycket mer än det jag gjort, faktiskt. Det har gått riktigt bra, men det har det egentligen gjort under hela säsongen. UNDER FJOLÅRETS VM valde förbundska­ptenen Jonas Claesson att låta Anders Svensson stå både i premiären och i VM-finalen. Bergwall sade sig efteråt inte vara särskilt sugen på att åka 800 mil till Chabarovsk för att sitta på bänken när det gäller något.

Claesson förklarar beslutet att göra honom till förstamålv­akt igen:

LOKALA RESULTAT

FOTBOLL

– Han har spelat till sig det här. Säsongen som sådan ser helt annorlunda ut i år. Han har varit fruktansvä­rt stabil hela säsongen, så var det inte i fjol. I FINALEN VÄNTAR, såklart, Ryssland och troligtvis full fart framåt och ett öronbedöva­nde vrålande från de 10 000 på läktarna i hallen varje gång en rysk spelare kommer med bollen med fart.

En elitidrott­upplevelse blir nog inte häftigare än en VM-final mot Ryssland i Ryssland.

– Jag har full förståelse för att ett SM-guld har man jobbat för ett helt år, men det här är ju ändå det största du kan uppleva som idrottsman. En chans att mäta sig med de bästa i världen.

VM-finalen spelas idag, avslag klockan 08.00 svensk tid.

 ?? Bild: MARTIN HENRIKSSON ?? RENA VÄGGEN. Bandylands­lagets målvakt Andreas Bergwall är i toppform och siktar på sitt sjunde VM-guld i lördagens final mot Ryssland.
Bild: MARTIN HENRIKSSON RENA VÄGGEN. Bandylands­lagets målvakt Andreas Bergwall är i toppform och siktar på sitt sjunde VM-guld i lördagens final mot Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden