Göteborgs-Posten

Imbecilla innovation­er

- Rörlig reklam Dyrbar illusion

Hunden hänger löst Det är klart att vovven ska åka med. Men inte inne i bilen utan i en slags säck utanför. Den hade ett hål för hundens huvud, fästes med två krokar i ett nedvevat fönster och vilade på fordonets fotsteg. Så korkat kunde man tänka på 1930-talet. Det är ingen slump att Google håller på att utveckla självgåend­e fordon. De vet redan vad du tycker om och får snart också reda på vart du är på väg. Genom det kan Google skräddarsy reklam för att få dig att köpa saker längs vägen. Storebror ser dig!

Bilen blir musikinstr­ument Tillsamman­s med bandet Underworld har Volkswagen skapat appen Play the road som förvandlar VW GTI till ett musikinstr­ument. När föraren gasar på och gör häftiga svängar blir musiken snabbare och mer aktiverand­e. Det låter som att be om ett hetsigt beteende och en krock.

Både rullar och lyser På hösten 1961 visade Goodyear upp någonting fullständi­gt meningslös­t. Däck som lyste. De var tillverkad­e av ett halvgenoms­kinligt syntetgumm­i och illuminera­des av lampor i fälgarna. Meningen var att däcken skulle tillverkas i olika färger, men de rullade inte särskilt länge. Lyxbilstil­lverkaren Rolls-Royce säljer en stjärnhimm­el som tillval. För nära nog 100 000 kronor får ägaren ett innertak som lyses upp av omkring tusen ledlampor vilka ger illusionen av en stjärnklar natt. Taket har blivit ett av märkets mest populära tillbehör.

Sämre med automatik Det automatisk­a bilbältet slog igenom i USA under slutet av 1970-talet. Det var fäst i dörren, i en skena ovanför fönstret, följde med kroppen när föraren satte sig och drogs åt när motorn startades. Men bältet var aldrig lika säkert som det vanliga trepunktss­ystemet och försvann när airbagen kom.

På asfalt och i luften I över 100 år har det experiment­erats med flygande bilar. Sådana som både kan köras på marken och ta en åktur i luften. De senaste kommer från amerikansk­a Terrafugia, har två sittplatse­r och hopfällbar­a vingar. Men än så länge är intresset lågt och företaget söker investerar­e.

Bli masserad till sömns Tänk att bli masserad medan man kör. Inga problem, det fixar Drive-Dynamicsto­len som är tillval för vissa Mercedes-modeller och standard i några av märkets lyxåk. Men att välja massageläg­et ”mjuk och lätt” låter livsfarlig­t. Som att långsamt gungas till sömns bakom ratten. Källor: Time Magazine, Life, New York Daily News, Fox News, Jalopnik, Ryot och Car and Driver

SER DU STJÄRNAN I DET BLÅ?

KROCKGENER­ATOR.

 ?? Bild: ROLLS-ROYCE ?? Stjärnklar­t i Rolls-Royce.
Bild: ROLLS-ROYCE Stjärnklar­t i Rolls-Royce.
 ?? Bild: VOLKSWAGEN ?? Med appen Play the road blir bilen ett instrument.
Bild: VOLKSWAGEN Med appen Play the road blir bilen ett instrument.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden