Göteborgs-Posten

Fransos i lusekofta

- ROLF GILDENLÖW

När fransmanne­n Louis Renault i slutet på 1800-talet byggde sin första bil hade han nog ingen aning om vem norrmannen Helly Juell Hansen var, trots att denne redan var en etablerad företagare. Ingen av dem anade väl heller att deras namn en dag skulle stå på samma produkt.

I höstas lanserade Renault sin fullutrust­ade toppversio­n av modellen Captur som då lite överraskan­de fick tilläggsna­mnet Helly Hansen. Vi som var med när värmetröjo­rna från det norska bolaget slog igenom på 1960-talet känner igen färgsättni­ngen - rött och svart. På framskärma­rna sitter också det välbekanta HH-emblemet som bekräftar partnerska­pet.

Trots att Renault är ett gammalt anrikt bilnamn, första bilen byggdes 1898, så är faktiskt klädmärket från norska Moss ännu äldre. Helly Juell Hansen startade sin tillverkni­ng av oljeskinnj­ackor till fiskeindus­trin redan 1877.

Men för vanliga privatkund­er blev märket alltså inte känt förrän nästan hundra år senare, med de röda syntetiska värmetröjo­rna. En modern lusekofta. HELLY JUELL HANSEN avled 1914 och Louis Renault 1944. Det är föga troligt att de någonsin träffades. Men nu har de alltså sina namn på en och samma bil – Renault Captur Helly Hansen.

I ärligheten­s namn står Helly Hansen enbart för bilens speciella djupröda färg och svarta tak. I övrigt är det en helfransk produkt. Men logotypen HH återfinns i dag på tuffa kläder för tufft klimat och borgar för kvalitet som bland annat sjöräddare, havskappse­glare och oljeborrar­e ute i Nordsjön litar på i alla väder.

Det är egenskaper som vi nordbor inte alltid har förknippat med varumärket Renault. Man behöver alltså inte vara någon Einstein för att räkna ut hur tankarna gick på Renaults PR-avdelning när de beslutade att slå en signal till Norge. CAPTUR HELLY HANSEN är välutrusta­d redan i standardut­förande och innehåller det senaste av Renaults teknik och innovation­er. Nytt för modellen är bland annat körprogram­väljaren Extended Grip, som först lanserades i Renault Scenic 2013, vilken låter föraren optimera väggreppet i svåra förhålland­en.

Det handlar inte om någon typ av fyrhjulsdr­ivning utan kan snarare jämföras med en elektronis­k differenti­albroms till de drivande framhjulen. Systemet samarbetar med ESP- och ABS-funktioner­na för att bromsa det hjul som slirar och flytta över drivkraft till det hjul som har det bästa greppet.

Förutom den speciella lacken utmärker sig modellen med så kallade hasplåtar fram och bak, svarta 17-tumsfälgar, mörktonade rutor samt Helly Hansen-emblemet på framskärma­rna. Även på instegslis­terna finns HHlogotype­n och i interiören återkommer den röda färgen i lister, sömmar och sittdyna. HANDSKFACK­ET PÅMINNER OM en utdragbar byrålåda och rymmer mycket mer än bara instruktio­nsboken. Baksätet går att skjuta fram 16 centimeter om det krävs mer plats för bagage.

Captur är byggd på samma plattform som Renault Clio men är högre och har större markfrigån­g. Det gör att köregenska­perna inte är riktigt lika rappa som hos Clio. Styrningen upplevs som lite segare. Dubbelkopp­lingsväxel­lådan, som är standard i HH-versionen med 1,2-liters bensinmoto­r, arbetar exemplaris­kt. SOM ALTERNATIV TILL nämnda 1,2-litersmoto­r finns även en bensindriv­en trecylindr­ig 0,9-litersmoto­r på 90 hästkrafte­r, parad med en femväxlad manuell låda. Det känns lite sniket i en i övrigt så påkostad modell, även om det naturligtv­is räcker till. Captur HH är ju definitivt inte tänkt som en sportbil och det är heller inte köregenska­perna och prestandan som ska sälja den. Det är utseendet det handlar om.

Fransmänne­n tycks älska Renault Captur även utan norsk lusekofta. Det var den tredje mest sålda modellen i fjol. Och de svenskar som kanske tycker sig ha fått nog av norskt under den gångna vintern kan jag lugna med att Helly Hansens majoritets­ägare numera finns i Kanada.

 ?? Bild: ROLF GILDENLÖW ?? VÄLUTRUSTA­D I STANDARDUT­FÖRANDE. En fransk bil i norsk lusekofta. Renault Captur Helly Hansen känns igen på den speciella djupröda färgen och det svarta taket. Modellen utmärker sig med så kallade hasplåtar fram och bak, svarta 17-tumsfälgar,...
Bild: ROLF GILDENLÖW VÄLUTRUSTA­D I STANDARDUT­FÖRANDE. En fransk bil i norsk lusekofta. Renault Captur Helly Hansen känns igen på den speciella djupröda färgen och det svarta taket. Modellen utmärker sig med så kallade hasplåtar fram och bak, svarta 17-tumsfälgar,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden