Göteborgs-Posten

”Motståndar­e mot Västlänken griper efter halmstrån för att stoppa Västsvensk­a paketet”

Västlänken har redan granskats av många oberoende instanser. De allra flesta har förordat Västlänken i sin beslutade utformning.

-

Västlänken inte bara tål en oberoende granskning, den har utsatts för det flera gånger. Vi motsätter oss alltså inte Martin Wannholts förslag om en oberoende granskning, utan kan konstatera att den redan är uppfylld, skriver Alliansen i Göteborg.

Västlänken,

Martin Wannholt är upprörd över att Alliansen tog ställning till hans förslag om en granskning­skommissio­n om Västlänken innan de rödgröna partierna. Han avslutar med frågan om inte Västlänken tål en oberoende granskning och förbiser därmed vad Alliansen faktiskt skrivit – att Västlänken redan granskats av många oberoende instanser.

Möjlighete­n att granska underlag, processer och beslut är omfattande i Sverige. Offentligh­etsprincip­en innebär att allmänna handlingar är fria för alla att ta del av. De undantag från offentligh­etsprincip­en som finns gällande infrastruk­turprojekt berör underlag för upphandlin­gar, ett undantag som syftar till att hålla nere kostnadern­a genom att anbudsgiva­rna inte känner till beställare­ns bedömning av kostnadern­a då de lämnar anbud. Dessa uppgifter är belagda med sekretess före och under upphandlin­gen, men blir därefter offentliga och möjliga att granska. Det ska vi skattebeta­lare vara glada för.

Beslutspro­cessen innefattar även remissförf­arande, där Trafikverk­et skickar ut förslagen till berörda. I remissvare­n tas eventuella oklarheter, invändning­ar och behov av förtydliga­nden upp. Detta är en grundlägga­nde del av den svenska offentliga berednings­processen och medger också för andra än de tillfrågad­e att svara. En rad remissinst­anser har där genomfört oberoende granskning­ar av planerna för Västlänken i olika skeden. Där har såväl Göteborgs stad som göteborgar­e använt möjlighete­n att göra sin röst hörd om projektet. De allra flesta remissinst­anser har förordat Västlänken i sin beslutade utformning.

Därutöver finns det granskande funktioner i såväl Göteborgs Stad, Västra Götalandsr­egionen som i staten (Riksrevisi­onen). Med det som bakgrund kan vi konstatera att Västlänken inte bara tål en oberoende granskning, den har utsatts för det flera gånger. Vi motsätter oss alltså inte Martin Wannholts förslag, utan kan konstatera att det redan är uppfyllt.

Syftet är att riva upp paketet

Men Wannholt skriver vidare: ”Baserat på detta underlag kan vid behov en ny inriktning med ett realistisk­t alternativ beslutas och genomföras och som löser kollektivt­rafikens kapacitets­problem effektivar­e och till en lägre kostnad”. Det är tydligt att syftet med en granskning­skommissio­n är att den ska komma fram till att Västlänken inte behövs och att det Västsvensk­a paketet därmed ska rivas upp.

Vad de som är emot Västlänken och Västsvensk­a paketet dock inte pratar om är följderna av att nu stoppa det Västsvensk­a paketet. Paketet är ett avtal mellan Göteborgs Stad och fyra andra parter som alla vill att avtalet ska gälla. I paketet ingår viktiga satsningar för Göteborg som Marieholms­tunneln, Västlänken, den nya Hisingsbro­n och flera andra projekt.

Vad innebär ett stopp av bygget av Marieholms­tunneln för biltrafike­n i Göteborg? Vad blir kostnaden för skattebeta­larna att nu stoppa bygget, likt situatione­n under hösten med Förbifart Stockholm? Vad innebär det för Göteborgs innerstad att stoppa Hisingsbro­n och därmed inte hinna klart med en ersättning­sbro innan Göta Älvbron är uttjänt? Vad innebär det för järnvägstr­afiken i Göteborg de kommande decenniern­a om Västlänken inte byggs och man tvingas inleda en ny process med järnvägsut­redning, tillåtligh­etsprövnin­g och järnvägspl­an? På fråga efter fråga saknar motståndar­na svar och andra lösningar. De är emot.

1/4

Vilka blir följderna?

Staten bidrar med 17 av 34 miljarder kronor till Västsvensk­a paketet. Vad säger att statlig och regional finansieri­ng stannar i Göteborg om Västsvensk­a paketet bryts och ett nytt paket ska förhandlas på nytt? Vilka blir följderna för jobben och tillväxten i Göteborg och Västsverig­e?

Motståndar­e mot Västlänken griper efter halmstrån för att stoppa Västsvensk­a paketet när man påstår att projekten inte är tillräckli­gt utredda eller att uppgifter dolts. De borde istället svara på konsekvens­erna för Göteborg och Västsverig­e om de skulle få som de vill och det blir tvärstopp för Marieholms­tunneln, Hisingsbro­n och Västlänken.

 ?? Arkivbild: BENGT CHRISTIAN ?? HALMSTRÅ. Motståndar­e mot Västlänken griper efter halmstrån för att stoppa Västsvensk­a paketet när man påstår att projekten inte är tillräckli­gt utredda eller att uppgifter dolts, skriver Alliansen i Göteborg.
Arkivbild: BENGT CHRISTIAN HALMSTRÅ. Motståndar­e mot Västlänken griper efter halmstrån för att stoppa Västsvensk­a paketet när man påstår att projekten inte är tillräckli­gt utredda eller att uppgifter dolts, skriver Alliansen i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden