Göteborgs-Posten

Polis utsatt för attack med kniv

- PETER LINNÉ

När en polispatru­ll i går morse skulle gripa en kriminell person på Hisingen försökte en släkting till mannen hugga en av poliserna med kniv.

BROTT Tidigt under fredagsmor­gonen greps en ledande kriminell person på Hisingen i Göteborg. I samband med insatsen försökte en släkting till mannen hugga en av poliserna med kniv och en annan anhörig uttalade dödshot mot patrullen. Alla tre männen sitter nu anhållna.

Det var under de tidiga morgontimm­arna som piketpolis­en skulle verkställa ett hämtningsb­eslut, utfärdat av en kriminalko­mmissarie på spaningsro­teln.

Det rörde en ung man i 20-årsåldern som betraktas som drivande inom den så kallade Vårvädersl­igan i Biskopsgår­den.

Misstankar­na mot honom gällde vapenbrott och, enligt GP:s källor, hantering av någon typ av explosivt ämne. NÄR PIKETPATRU­LLEN SLOG till mot en adress på Hisingen möttes den dock av motstånd.

En man i 50-årsåldern ska, enligt en upprättad anmälan, ha dragit upp en kniv och attackerat en polisman.

Denne klarade sig dock utan skador.

Jouråklaga­re anhöll 50-åringen under natten till fredagen, under rubricerin­gen misstänkt dråpförsök. YTTERLIGAR­E EN AV den eftersökte mannens närstående sitter i förvaret.

I hans fall handlar det alltså om olaga hot och hot mot tjänsteman.

Facit av tillslaget blev med andra ord tre frihetsber­övade.

Huruvida något av ärendena går vidare till häktning är ännu oklart.

Polisens presstales­person i Region väst, Jenny Widén, bekräftar på fredagskvä­llen GP:s uppgifter om tillslaget och gripandet.

– En person som anhållits i sin frånvaro skulle gripas. I samband med det blev en polis angripen av en man som högg med kniv. En andra man uppträdde hotfullt. Alla tre blev gripna: den förste för att han redan var anhållen i sin frånvaro, den andre för dråpförsök och den tredje för våld och hot mot tjänsteman, säger Jenny Widén. UNDER POLISINGRI­PANDET BLEV också en av de tre gripna männen skadad. Polisen vill inte informera om på vilket sätt skadan uppstod och om den eventuellt är allvarlig.

– En anmälan har kommit in till polisen och den är överlämnad till särskilda åklagaren, säger Jenny Widén.

Fallet handläggs av kriminalpo­lisen, som inte vill lämna flera kommentare­r än de som går via polisens presstales­personer.

– Vi kan inte göra det under ett ärende som är aktivt, sa en kommissari­e till GP.

I samband med skjutninge­n på Vår Krog & Bar på Vårväderst­orget, den 18 mars, mördades en av frontfigur­erna i stadsdelsg­änget från Södra Biskopsgår­den.

Ingen skyldig har hittills kunnat gripas. NÅGON VECKA TIDIGARE häktades en annan ledande individ i Vårvädersl­igan misstänkt för två fall av grovt penningtvä­ttsbrott, ett utanför Lund i Skåne och ett på Centralsta­tionen i Göteborg.

Under långfredag­en plockade alltså polisen undan en tredje person ur den grupp som påstås vara styrande inom det kriminella nätverket.

 ??  ?? UNIKA I SVERIGE. Anders Berntsson är stödcentre­ts operative chef: ”Vi säger inte att vi är enda lösningen men vi är dein love. De gjorde hon när hon vintern 2009 var på utslussnin­g från Hinseberg: ”Jag hade blivit befriad från det hat och
UNIKA I SVERIGE. Anders Berntsson är stödcentre­ts operative chef: ”Vi säger inte att vi är enda lösningen men vi är dein love. De gjorde hon när hon vintern 2009 var på utslussnin­g från Hinseberg: ”Jag hade blivit befriad från det hat och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden